Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assad-regimet slår tilbake mot opprørerne

Regjeringshæren har brutalt slått tilbake mot opprørerne i storbyene Damaskus og Aleppo.

SLÅR TILBAKE:Ødeleggelsene i bydelen al-Midan I Damaskus er enorme etter at regjeringsstyrkene har drevet opprørerne ut. Nå kommer den brutale hevnen fra regimet. Foto:  REUTERS / Shaam News Network / Scanpix
SLÅR TILBAKE:Ødeleggelsene i bydelen al-Midan I Damaskus er enorme etter at regjeringsstyrkene har drevet opprørerne ut. Nå kommer den brutale hevnen fra regimet. Foto: REUTERS / Shaam News Network / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne i Syrias Frie Hær har satt i gang offensiver mot både Damaskus og Aleppo den siste uka og var i begynnelsen i stand til å kontrollere flere bydeler.
 
Brutalt De siste dagene har imidlertid regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad rettet tungt skyts mot opprørerne. Med stridsvogner og kamphelikoptre er opprørerne blitt drevet fra skanse til skanse, og flere hundre mennesker drept.

- Brutaliteten er et tegn på desperasjon, sier en aktivist i Syria til NTB.

Søndag registrerte aktivistgruppa Syrias Observatorium for menneskerettigheter 114 drepte, hvorav 50 i Damaskus og omegn. 15 personer skal ha blitt drept i Aleppo.

- Likviderte sivile Minst 20 ubevæpnede menn ble likvidert av syriske regjeringssoldater i Mezze-området i Damaskus søndag, sier opposisjonsaktivister i hovedstaden. Mezze er et velstående strøk, der det ligger flere ambassader, blant annet den iranske.

Soldatene skal ha mistenkt mennene for å ha hjulpet opprørsstyrkene i området de siste dagene.

- Ingen av mennene var medlemmer av Syrias Frie Hær, som ikke befinner seg i Mezze, sier en kvinnelig aktivist i Damaskus til NTB.

Ryggen mot veggen Hun forteller at regjeringssoldater tvang seg inn i flere hjem og forlangte å bli servert te.

- Etter at soldatene hadde drukket opp, ba de mennene stille seg opp med ryggen mot veggen. Deretter skjøt soldatene dem, sier hun og understreker at dette var regjeringssoldater i uniform og ikke den fryktede Shabiha-militsen.

Flere av mennene bar merker etter tortur, og en av de drepte hadde så mange som 18 kulehull i kroppen, forteller en annen aktivist til nyhetsbyrået Reuters.

Det er få journalister til stede i Syria og derfor vanskelig å få bekreftet opplysningene fra uavhengige kilder.

- Vet at de vil tape På tross av regimets motoffensiv, hevdet en talsmann for Det Syriske Nasjonalrådet (SNC) mandag at opposisjonen er ved «seierens port».

- Det som skjer i Damaskus og Aleppo, er et viktig skritt for å etablere en ny fase i vårt lands historie. Regimet vakler, men det vil ikke overgi seg lett, sier George Sabra fra Nasjonalrådet.

Den kvinnelige aktivisten i Damaskus mener den voldsomme motreaksjonen er et bevis på desperasjon fra Assad-regimets side.

- De vet at de er i ferd med å tape og dreper alt og alle. Folk går nødig ut fordi det ligger snikskyttere på hustakene og kamphelikoptre sirkler i lufta. Regimet prøver å skremme oss, men vi kommer ikke til å gi opp, sier hun.

Mange er husløse Hun legger til at det i bydelen al-Midan, som hun kommer fra, har vært demonstrasjoner mot regimet fem ganger om dagen, til tross for at opprørerne har trukket seg ut derfra.

- Regjeringssoldatene plyndrer nå husene i al-Midan. som hevn for at bydelen har vært et senter for opposisjon, sier aktivisten.

Kampene har gjort mange innbyggere husløse, og det begynner også å bli sparsomt med mat og vann.

- I helga så jeg 30 familier som bodde i en moské. Fem mennesker delte én porsjon med ris, sier hun.

Tilbyr fritt leide Samtidig oppfordrer Den Arabiske Ligaen president Bashar al-Assad til å trekke seg fra makta.

- Det er enighet om behovet for at president Bashar al-Assad raskt går av, sa statsminister sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani natt til mandag etter et ministermøte i Den Arabiske Ligaen.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har Ligaen gitt Assad løfte om fritt leide om han velger å gå av.

Al Thani sa at bare ett arabisk land hadde uttrykt innvendinger mot kravet om at Assad går av og at opposisjonen danner ei overgangsregjering. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media