VIL TA HEVN: Mahmoud (10) mistet hånda da hjemmet hans ble bombet av Assads jagerfly. For ni dager siden flyktet familien hans til Tyrkia. Nå lever han sammen med faren sin i Kilis. Faren gjeter sauer for en bonde, Mahmoud tigger på gata. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VIL TA HEVN: Mahmoud (10) mistet hånda da hjemmet hans ble bombet av Assads jagerfly. For ni dager siden flyktet familien hans til Tyrkia. Nå lever han sammen med faren sin i Kilis. Faren gjeter sauer for en bonde, Mahmoud tigger på gata. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Assad sprengte vekk Mahmouds (10) øye: - Han er et rasshøl

Var ute og lekte da Assad bombet huset hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KILIS (Dagbladet): - Jeg skulle dratt av ham barten!

Mahmoud (10) svarer uten å tenke seg om, og unner seg nesten et smil, ved tanken på hva han skulle gjort om han kunne få hevne seg på Syrias despot Bashar Assad. Assads tønnebomber tok fra Mahmoud sin høyre hånd og synet på det venstre øyet. For ni dager siden tok han, faren og onkelen seg ulovlig over grensa til Tyrkia for å prøve å begynne et nytt liv. Nå tigger Mahmoud på gata, mens faren gjeter en saueflokk for en lokal bonde.

- Mamma, de fire søstrene og broren min er igjen i Syria. Vi prøver å tjene penger her, forklarer den lille gutten.

Da bomben smalt Det var en formiddag for et års tid siden. Mahmoud (10) var var ute og lekte med brødrene sine ikke langt fra familiens bolig i Aleppo, da moren kalte på dem for at guttene skulle få i seg litt mat.

- Mamma lagde mat til meg. Vi hadde sittet og spist en halvtimes tid da det smalt, sier tiåringen.

Det kom et vanvittig smell, en utrolig kraft knuste huset familien bodde i. På ubegripelig vis klarte både Mahmoud og familien å overleve Bashar al-Assads tønnebombe. Men han mistet sitt venstre øye og sin høyre arm.

- Hele huset vi bodde i ble jevnet med jorden, sier han.

Følelsene sine om det som skjedde vil han ikke snakke om.

Vil ta hevn I stedet bruker han all energi på det nye livet i Tyrkia.

- Først bodde vi i et telt ved grensa, men nå har vi fått tak i en liten campingvogn. Det er bedre. Men jeg vil helst tilbake til Syria, for å jobbe og tjene penger som en vanlig mann.

- Hvis du fikk ta hevn på Bashar Assad, hva ville du gjort?

- Jeg skulle dratt av ham barten!

Det er nå gutten nesten smiler.

- Bashar Assad er et rasshøl.

Tragedie FN anslo nylig at krigen i Syria har kostet over 220 000 mennesker livet. Om lag 4 millioner syrere har flyktet til naboland, mens 7,6 millioner er på flukt inne i Syria, ifølge NTB.

Assad sprengte vekk Mahmouds (10) øye: - Han er et rasshøl

De humanitære lidelsene i landet er enorme, og kamphandlingene - med svært mange aktører - gjør det svært vanskelig å nå de internt fordrevne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer om at det har blitt stadig vanskeligere å levere nødhjelp til områder inne i Syria grunnet vold og uklare konfliktlinjer med skiftende fronter. Selv om nødhjelp når millioner av mennesker, er situasjonen «prekær» for om lag 4,8 millioner mennesker i områder det er vanskelig å få tilgang til, advarer Ban.

FN ber i 2015 om 8,4 milliarder dollar — om lag 66 milliarder norske kroner — for å dekke de humanitære behovene. I fjor fikk FN bare halvparten av pengene organisasjonen ba om.

FORHATT: Bashar Assad og hans karakteristiske overleppe. Foto: AP / NTB scanpix
FORHATT: Bashar Assad og hans karakteristiske overleppe. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer