BORGERKRIGEN I SYRIA:

Assad: Vi skal ta tilbake alle områdene fra terroristene

Diktator Bashar al-Assad dukket plutselig opp i Daraya, Syria.

VI SKAL TA TILBAKE ALT: Den syriske presidenten Bashar al-Assad (midten) dukket i dag opp i Daraya, som inntil august var kontrollert av opprørerne. Assad sier nå at han og regimet skal kontrollere hele Syria. Foto: Sana / Afp / Scanpix 
VI SKAL TA TILBAKE ALT: Den syriske presidenten Bashar al-Assad (midten) dukket i dag opp i Daraya, som inntil august var kontrollert av opprørerne. Assad sier nå at han og regimet skal kontrollere hele Syria. Foto: Sana / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare timer før den framforhandlede våpenhvilen etter planen skal tre i kraft i det borgerkrigsherjede Syria, dukker den syriske lederen Bashar al-Assad opp i den utbombede byen Daraya, like utenfor hovedstaden Damaskus.

- De væpnede styrkene fortsetter sitt arbeid, utrettelig og uten tvil, til tross for interne eller eksterne forhold. Vi skal ta tilbake alle områdene fra terroristene, sier Assad i Daraya.

Viser seg i opprørsby

Det er langt fra hver dag at den 51-årige diktatoren viser seg i offentligheten. Siden den blodige borgerkrigen startet for over fem år siden, våren 2011, har den utdannede øyelegen bare latt seg intervjue ved sjeldne - og svært kontrollerte - anledninger.

På dagen da muslimene i Syria og verden over feirer Eid al-Adha-ferien, dukker Assad opp i Daraya: Byen som i nær fem år var en av opprørernes hovedseter, og hvor de sivile i byen har sultet.

- Den syriske staten er bestemt på å ta tilbake alle områder fra terroristene, sier Assad ifølge statlig syrisk media.

- Glem fantasiene

I løpet av de siste fem årene har Daraya vært et av de verst rammede områdene i Syria. I august ble de sivile innbyggerne som var igjen og opprørssoldatene evakuert fra byen, etter lange forhandlinger med regimet. Nå er Assad på plass for å vise at han og regimet har full kontroll:

- Etter fem år, er det fremdeles noen mennesker som ikke har våknet fra deres fantasier. Noen håpet på løfter fra makter utenfra, men det vil ikke lede fram til noe, sier Assad.

Og gikk inn i en av de ødelagte moskeene i byen for å be.

- Daraya er det levende beviset på at den eneste mulige løsningen er forsoning og en slutt på kampene, sier Adnan al-Afiyuni, religiøs leder i Damaskus.

Nær sultet i hjel

Over fem år med borgerkrig har satt voldsomme spor i det syriske samfunnet. En stor andel av innbyggerne vil i dag synes det er forferdelig at Bashar al-Assad viser seg fram i nettopp Daraya, byen som Assad-regimet beleiret i flere år, og der innbyggerne sultet.

Opprørssoldater sider i dag, ifølge Middle East Eye, at de ble tvunget til å inngå en avtale med Assad og den syriske regjeringen fordi innbyggerne i byen ikke fikk mat, medisiner eller andre livsnødvendige varer på grunn av Assad-regimets beleiring av byen.

En av dem som reagerer på Assad-besøket, er Rana Kabbani, som skriver følgende på Twitter: «A killer always returns to scene of crime. #Assad dropped 10,000 barrel bombs on #Daraya, starved it + emptied it».

Minst 290 000 mennesker er drept i den syriske borgerkrigen. I tillegg er mer enn halvparten av de rundt 22 millioner innbyggerne blitt tvunget på flukt, internt i Syria og i nabolandene.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer