VIL FORHANDLE:  Syrias president Bashar al-Assad vil nå forhandle, men nekter fortsatt å gå av.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL FORHANDLE: Syrias president Bashar al-Assad vil nå forhandle, men nekter fortsatt å gå av. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Assad vil forhandle, men nekter å gå av

Syrias hardt pressede president Bashar al-Assad åpner for å forhandle med opposisjonen i landet, men ikke med opprørerne før de har lagt ned våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): - Vi er villige til å forhandle med alle, inkludert militante som legger ned våpnene. Vi kan gå i dialog med opposisjonen, men vi kan ikke gå i dialog med terrorister, sier Assad i et intervju med den britiske avisen The Sunday Times.

Assads uttalelse er i tråd med hva Syrias utenriksminister Walid al-Muallem sa under et besøk i Moskva i forrige uke.

- Absurd

Borgerkrigen i Syria har ifølge FN kostet over 70.000 mennesker livet de siste 23 månedene, men Assad avviser at han selv kan lastes for dette.

- Dersom det hadde vært tilfelle, ville min avgang ha medført stans i kampene. Det er helt absurd, noe man nylig har sett i Libya, Jemen og Egypt, sier den syriske presidenten.

Assad langer i intervjuet ut mot britiske myndigheter og hevder at Storbritannia ønsker å væpne terrorister i Syria.

- Hvordan kan man tro at de ønsker mindre vold, når de ønsker å sende militære forsyninger til terrorister i stedet for å legge til rette for dialog mellom syrere, spør Assad.

- Fantastisk ukonstruktiv

Den britiske regjeringen har tatt til orde for å oppheve den europeiske våpenblokaden av de syriske opprørerne, men har blitt nedstemt av andre EU-land som bare vil bidra med humanitærhjelp og teknisk bistand.

- Storbritannia har spilt en fantastisk ukonstruktiv rolle i ulike saker opp gjennom årene, ifølge enkelte opp gjennom århundrer. Det er slik det oppfattes i vår region, sier Assad.

- Problemene med denne regjeringen er at den grunne og forhastede retorikken de kommer med, bare understreker denne tradisjonen med et tyranniserende hegemoni, sier han.

- Brannstiftere

Assad avviser helt at britene kan spille noen konstruktiv rolle i forsøkene på å få slutt på borgerkrigen i Syria.

- Vi forventer ikke at brannstiftere skal bli brannmenn, sier han.

- Hvordan kan Storbritannia spille en rolle, når de er fast bestemt på å militarisere problemet. Den britiske regjeringen opptrer på en naiv, forvirret og urealistisk måte, tordner Bashar al-Assad, som på 1990-tallet selv bodde og arbeidet som øyekirurg i London. (©NTB)