VOLD: Demonstranter henter et lik av en død mann i Hama på dette stillbildet fra et nettsted i går. Foto:  Reuters/Scanpix
VOLD: Demonstranter henter et lik av en død mann i Hama på dette stillbildet fra et nettsted i går. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Assads dager er talte

Kritikken mot regimet i Syria stadig sterkere etter slakt av egen befolkning. Nå advarer Russland sin tidligere allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av det internasjonale samfunnet har lenge utøvd press mot Syria og fordømt voldshandlingene fra regimet.

Nå har også Russland, en av Syrias viktigste allierte, kommet med skarp kritikk av Assad.

- Trist skjebne - Dessverre dør et stort antall mennesker. Det bekymrer oss stort. Det er derfor jeg både personlig og i brev har understreket at det er viktig  å gjennomføre reformer snarest og  forhandle med opposisjonen, gjenopprette fred og skape en moderne stat, sier president Dimitri Medvedev, melder nyhetsbyrået AP.

- Hvis ikke han gjennomfører reformer står han overfor en trist skjebne og vi blir nødt til å ta noen beslutninger, sier han videre.

I et intervju med den russiske avisa Izvestia sier Nato-ambassadør Dimitri Rogozin at Nato planlegger en militær aksjon mot Syria for å velte president Bashar al-Assads regime, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

- Planleggingen er i gang FNs sikkerhetsråd fordømte onsdag volden i Syria og krever at regimet stopper bruk av dødlig vold mot fredelige demonstranter, men mener situasjonen ikke krever innblanding fra Nato.

- Dette betyr at planleggingen av dette er i gang, mener Rogozin, ifølge avisa.

Amerikanske myndigheter mener al-Assad har mistet all legitimitet, og utenriksminister Hillary Clinton tror presidenten er ansvarlig for mer enn 2000 dødsfall under opprøret mot hans regime.

- På vei ut - President Bashar al-Assad er på vei ut. Vi må begynne å tenke på hva vi skal gjøre etter Assad, slik Syrias innbyggere allerede gjør. Det er trygt å si at Syria vil være et mye bedre sted uten al-Assad, sa Obama-talsmann Jay Carney i går.

Minst 10 personer skal ha blitt drept da tusenvis av syriere tok til gatene for å demonstrere mot president Bashar al-Assad i dag - den første fredagen i Ramadan.

- Sju personer ble drept i Irbin, en til i Maadamiya og to i Homs, sier menneskerettighetsaktivist Rami Abdel Rahman til AFP.

Det statlige nyhetsbyrået SANA på sin side melder at to medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble drept og åtte skadd i et bakholdsangrep på en vei i Idlib-regionen nordvest i Syria.

FÅR KRITIKK ETTER MASSEMORD: Syrias president Bashar al-Assad. Foto: AFP/Sergei Supinsky/Scanpix
FÅR KRITIKK ETTER MASSEMORD: Syrias president Bashar al-Assad. Foto: AFP/Sergei Supinsky/Scanpix Vis mer