Assads løvinner: «Med vårt blod og våre sjeler, ofrer vi oss for deg, o store Bashar»

Despoten begynner å gå tom for menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den syriske borgerkrigen har rast i snart to år og ført til flere tusen drepte og har rammet hele landet. Striden mellom despoten Bashar al-Assad og de forskjellige gruppene som ønsker forandringer på den ene eller andre måten, ser ikke ut til å la seg løse raskt.

Nå har en ny paramillitær gruppe fått mye oppmerksomhet i vestlige medier. Gruppa som har fått navnet «løvinnene for forsvar av nasjonen» består nemlig av kvinnelige rekrutter, som blant annet er utplassert i byen Homs, som er kraftig rammet av striden.

The Independent skriver at kvinnene er del av den nydannede Nasjonale forsvarsstyrken, som tilsynelatende er en viktig brikke i Assad-regimets plan om å slå ned på opprøret.

Kvinnelige soldater er ikke dagligdags i Syria. Analytikere mener Assad kan være i ferd med å gå tom for gutter å utstyre med våpen, mens opposisjonen frykter det er taktisk spill.

- Alle med våpen er et legitimt mål Abu Rami, en talsmann for en av opprørsgruppene, sier til The Independent at han først observerte kvinnesoldatene tidligere i januar.

- Jeg ble veldig overrasket. Det er første gang vi har sett dette. Jeg tror det er en unnskyldning til å få Den frie syriske hæren til å drepe kvinner, for så å vise det til verden som propaganda. Men alle med et våpen er et legitimt mål, sier Rami.

Huffington Post viderebringer et intervju med 40 år gamle Abir Ramadan. Hun er en av kvinnene som nå kjemper Assads kamp.

- Ektemannen min oppmuntret meg til å bli involvert, og jeg likte tanken. Jeg introduserte meg til rekruttsenteret og ble lett godtatt, sier hun.

- Før visste jeg ikke hvordan jeg skulle håndtere et våpen, og jeg våget ikke å bli hjemme fordi jeg fryktet å bli angrepet. Jeg ville lære og hjelpe. Jeg meldte meg frivillig fordi landet mitt lider, sier hun.

Nada Jahjah er mannen som leder treningen av kvinnesoldatene. Han beskriver dagens krigssituasjon som noe helt ukjent.

- Vi ofrer oss for deg, Bashar - Det er ikke som fiendene vi er vant med. Denne gangen er fienden fra vår egen familie, naboene våre. De dreper og slakter syrere. Dette er en villmannskrig, sier han.
 
- Treningen inkluderer å skyte med kalashnikov-rifler og maskinpistoler, håndtere granater, angripe opprørsbaser, kontrollere veiblokkader, gjennomføre raids og millitær taktikk, sier han.

Men alt tyder på at det også foregår en god porsjon ideologisk og Assad-vennlig «trening». Hver dag avsluttes med en parade der kvinnene skriker for fulle lunger:

- Med vårt blod og våre sjeler, ofrer vi oss for deg, o store Bashar.

Gave fra Saddam Washington Post poengterer imidlertid at dette ikke er første gang syriske kvinner kjemper i hæren. Den amerikanske avisa minner om en bisarr historie fra 2011, da et svarthvitt opptak av syriske kvinnesoldater som bet av slangehoder på en millitærparade fra 1980-tallet dukket opp.

Videoen ble kjent for offentligheten da USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeldt la den ut på nettet.

Rumsfeld kunne da informere om at han hadde fått videoen i en gave av Iraks diktator Saddam Hussein - som var en svoren fiende av Assad-familien.

Videoen fikk Rumsfeld i gave under et hemmelig besøk til Bagdad i 1983, da Rumsfeld var spesialutsending for Midtøsten.

NATO beskytter tyrisk by

Før første gang er NATOs luftvernraketter klare til bruk i forbindelse med krigshandlingene i Syria.

NATO bekreftet lørdag at ett av de seks batteriene med luftvernraketter som forsvarsalliansen har utplassert i Tyrkia, var gjort operasjonelt.

Batteriet er levert av Nederland og skal bidra til å beskytte befolkningen i byen Adana, sør i Tyrkia, mot raketter fra kampene i nabolandet Syria.

Både syriske og russiske myndigheter har kritisert NATOs utplassering, og Irans forsvarssjef advarte før jul om at det kunne føre til en «ny verdenskrig».

President Bashar al-Assads kampfly skal ha bombet forsteder til Damaskus lørdag, og det pågår fortsatt kamper ulike steder i Syria mellom opprørere og styrker som støtter presidenten.

Ifølge opposisjonsgruppa Syrian Observatory for Human Rights var 8 barn blant 16 døde etter at regimets fly angrep byen Manbij i provinsen Aleppo.

Ifølge FN er nå 60.000 mennesker drept i den snart to år lange konflikten.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer