Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assads styrker tar over bydel i Damaskus

Regjeringsstyrker har tatt tilbake kontrollen over en bydel i Damaskus og over en grensestasjon på grensa til Tyrkia, etter onsdagens sjokkerende bombe-angrep.

EROBRET: En syrisk opprører feirer å ha erobret grenseovergangen Bab al-Hawa mot Tyrkia. Opprørerne inntok overgangen etter kraftige kamper mot regjeringsstyrkene, meldte AFP fra åstedet. Seinere tok regjeringsstyrkene den tilbake. I en tydeligvis samordnet operasjon tok opprørerne også den viktigste grenseovergangen til Irak. Foto: AFP / BULENT KILIC
EROBRET: En syrisk opprører feirer å ha erobret grenseovergangen Bab al-Hawa mot Tyrkia. Opprørerne inntok overgangen etter kraftige kamper mot regjeringsstyrkene, meldte AFP fra åstedet. Seinere tok regjeringsstyrkene den tilbake. I en tydeligvis samordnet operasjon tok opprørerne også den viktigste grenseovergangen til Irak. Foto: AFP / BULENT KILIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men talsmenn fra Den frie syriske hæren sier at tilbaketrekkingen fra  Midan er en taktisk tilbaketrekking.

Irak evakuerer sine innbyggere fra Damaskus fordi de frykter massakrer mot sine landsmenn. En familie på sju er funner drept i en leilighet i Damaskus.

FN sier at de frykter for sikkerheten til 88 000 irakiske flyktninger i Syria. Det er flyktninger som i sin tid rømte fra krig og terror i Irak etter den amerikanske invasjonen i 2003. Nå kan mye tyde på at terroren igjen innhenter dem.

- Truede mål
Melissa Fleming, talskvinne for FN flyktningkomissær sier at familien ble myrdet av ukjente gjerningsmenn, og at tre andre irakiske flyktninger er skutt. Hun beskriver irakerne som «truede mål».

En flykaptein i Iraqi Airways bekrefter overfor The Guardian at 750 irakere er evakuert. Mange av irakerne i Damaskus holder til i forstaden Seida Zeinab.

Den russiske ambassadøren i Paris, Aleksandr Orlov, sier at president Bashar al-Assad er klar til å trekke seg, men det må skje «på sivilisert vis», melder The Guardian.

Men mange sår tvil om ambassadørens uttalelse. Og det betyr neppe at Assad er villig til å gå av nå, men snarere om uker eller måneder, melder journalister fra BBC, etter å ha blitt uformelt orientert av russiske diplomater. Den syriske informasjonsministeren avviser alt snakk om at Assad vil gå av.

Etter at nyheten gikk verden rundt på kun litt mer enn 80 sekunder, viste det seg at det ambassadøren refererte til var et møte i Geneve 30. juni der Assad i prinsippet aksepterte en overgangsløsning som del av Kofi Annans fredsplan. Ambassadøren ble intervjuet av fransk radio.

Henrettet
Myndighetene i Irak bekrefter at de syriske opprørerne har tatt grenseovergangen Abu Kamal på Eufrat-hovedveien, som er en av de viktigste handelsrutene i Midtøsten. Opprørerne hevder også å ha tatt de to grenseovergangene Bab al-Hawa og Jarablus på grensa til Tyrkia. Et video-opptak viser opprørerne i Bab al-Hawa når de klatrer opp på hustak og river ned et bilde av president Assad. Dette ser ut til å være en samordnet plan fra opprørerne for å ta Syrias internasjonale grenser.

En høyere tjenestemann i Irak sier at syriske opprørere henrettet flere syriske soldater da de tok over grensestasjonene mellom de to landene i går og i natt, skriver The New York Times.

Samordnet
I Damaskus satte opprørerne politihovedkvarteret i Gamlebyen i brann. Lov og orden forsetter å bryte sammen i hovedstaden. Det pågår fredag formiddag harde kamper flere steder i byen. Hauger med døde kropper ligger i gatene. I noen nabolag sier innbyggerne at det er tegn som tyder på at regjeringsstyrkene trekker seg ut.

Operasjonen med å ta grenseovergangene viser en evne til samordning blant opprørerne som vi hittil ikke har sett. I det seksten måneder lange opprøret har opprørerne vært helt underlegne regjeringsstyrkene i våpenstyrke og antall.

Men med onsdagens oppsiktsvekkende bombe-angrep mot sikkerhetshovedkvarteret i hovedstaden Damaskus har borgerkrigen tatt en brå sving.

Sikkerhetssjef død
Fjernsynsstasjonen al-Manar, som drives av Hezbollah i Libanon, melder at Hisham Ikhtiar, sjefen for det det syriske nasjonale sikkerhetsbyrået, er død. Han ble alvorlig skadd i onsdagens bombe-angrep.

Flere av president Bashar al-Assad aller nærmeste støttespillere i den pågående borgerkrigen mistet livet. Forsvarsministeren, general Daoud Rajha, viseforsvarsministeren, Assef Shawkat, som er presidentens svigerbror, og general Hassan Turkmani, en tidligere forsvarsminister som leder regimets krisekomite, omkom på stedet eller av skadene etterpå. Innenriksministeren, general Ibrahim al-Shaar, ble alvorlig såret. Enkelte kilder har påstår at han er død, men myndighetene i Syria har ikke bekreftet dette.

Flere av de døde fra angrepet blir nå begravet.

Blodigste dag
Mer enn 300 mennesker ble drept i Syria torsdag, noe som gjør det til den blodigste dagen under opprøret. 302 mennesker ble drept i voldelige sammenstøt i hele landet torsdag, ifølge Syrisk Observatorium for Menneskerettigheter i London.

— Det er det høyeste antallet siden starten av opprøret, sa observatoriets leder, som bruker kallenavnet Rami Abdel Rahman, melder NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media