Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assange: - FNs beslutning er juridisk bindende

Wikileaks-grunnleggeren mener at Storbritannia og Sverige burde «implementere» FN-panelets avgjørelse som sier at han er ulovlig frihetsberøvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort presseombud og mange støttespillere er samlet foran Ecuadors ambassade i London på grunn av en varslet pressekonferanse med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Det knyttet seg spenning til om Assange nå vil forlate sitt tilfluktssted gjennom flere år, etter støtten han nå har fått fra FN som sier han burde kunne bevege seg fritt omkring uten å risikere å bli arrestert.

Assange snakket til offentligheten på videolink fra inne i ambassaden, og har foreløpig ikke vist seg for de mange som har samlet seg utenfor.

Assanges hovedbudskap er at Storbritannia og Sverige burde «implementere» FN-panelets avgjørelse. Han insisterer på at FN-konklusjonen om at han er ulovlig frihetsberøvet, er folkerettslig bindende.

- Juridisk bindende - Arbeidsgruppas beslutning er juridisk bindende, uttalte Assange.

Storbritannias utenriksminister gikk ut tidligere i dag og kalte FN-panelets rapport om Julian Assanges angivelige frihetsberøvelse for latterlig.

- Assange er en rømling, sier Philip Hammond.

FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) fastslo fredag at både Storbritannia og Sverige har vilkårlig frihetsberøvet Julian Assange i årevis, skriver NTB.

- Avviser beslutningen - Jeg avviser beslutningen fra denne arbeidsgruppa. Dette er en gruppe bestående av lekfolk og ikke advokater. Julian Assange er på rømmen fra rettferdigheten. Han gjemmer seg fra rettsvesenet på den ecuadorianske ambassaden, sier Hammond.

- Han kan komme ut når som helst om han velger det selv. Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sier utenriksministeren.

Wikileaks-grunnlegger Assange søkte tilflukt på Ecuadors ambassade i London 2012 etter at britiske myndigheter utstedte en arrestordre mot ham som følge av en arrestordre fra Sverige for anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Assange avviser anklagene og sier han frykter at Sverige skal utlevere ham til USA.

I forkant av FN-beslutningen varslet Assange at han ville forlate ambassaden og overgi seg til politiet hvis beslutningen ikke gikk i hans favør. På pressekonferansen fredag sa han ikke hvor lenge han nå regner med å bli værende på ambassaden, skriver NTB.

SNAKKER: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange mener Sverige og USA må bøye seg for FN. Foto: REUTERS / John Stillwell / NTB scanpix
SNAKKER: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange mener Sverige og USA må bøye seg for FN. Foto: REUTERS / John Stillwell / NTB scanpix Vis mer