Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assange annonserer at han vil vise seg offentlig

Første offentlige opptreden siden mars i år.

PÅ VAKT:Britiske politimenn står foran den ecuadorianske ambassaden i London torsdag 16. august. I dag ble det klart at Ecuador har innvilget politisk asyl til Julian Assange, bekreftet utenriksministeren Ricardo Patino. Foto: Kerim Okten / EPA
PÅ VAKT:Britiske politimenn står foran den ecuadorianske ambassaden i London torsdag 16. august. I dag ble det klart at Ecuador har innvilget politisk asyl til Julian Assange, bekreftet utenriksministeren Ricardo Patino. Foto: Kerim Okten / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Assange annonserte i dag at han vil vise seg offentlig og komme med en uttalelse søndag klokken 14 utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Han har ikke vist seg offentlig siden mars, opplyses det på Twitter-kontoen til Wikileaks.

Tirsdag ble det klart av Assange har fått innvilget asyl i Ecuador. Det er likevel uklart om han kan forlate Storbritannia og fly til det sør-amerikanske landet. Slik situasjonen er nå risikerer han å bli arrestert i det øyeblikket han forlater den ecuadorianske ambassaden i London.

Nå melder the Australian at Assange vil ta saken sin til FNs internasjonale domstol (ICJ) dersom Storbritannia nekter ham utreise til Ecuador. 

Truer med å storme ambassaden Britiske myndigheter truer med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente Assange med makt. Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño reagerer sterkt på trusselen fra britene.  

- Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ecuador nekter å utlevere Julian Assange, sier han.

En talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ecuadors ambassade for å hente ut Assange med makt.

- I henhold til britisk lov kan vi på en ukes varsel ta oss inn i lokalene. Ambassaden vil da ikke lenger ha diplomatisk beskyttelse, sier talsmannen.

En slik beslutning er ennå ikke tatt, ifølge talsmannen, men britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige, fortsetter han.

Ba om Assange-avhør i London Wikileaks-grunnleggeren frykter at han skal bli utlevert til USA og siktes for spionasje. Derfor ba Ecuador svenske myndigheter om å avhøre Assange i landets ambassade i London tidligere denne uka.  

Assange har oppholdt seg i ambassaden i mange uker etter å ha tapt kampen om å bli sendt til Sverige hvor han er etterlyst for seksuelle overgrep.  

- Vår ambassadør i Sverige har startet arbeidet med å be den svenske regjeringen innhente vitneprov fra Assange der han befinner seg, i Ecuadors ambassade i London, sa landets utenriksminister, Ricardo Patiño, mandag. 

Voldtekt Svenske myndigheter ønsker å avhøre Assange om påstander fra to kvinner om seksuelle overgrep. Den ene kvinnen hevder at han nektet å bruke kondom da de hadde sex, mens den andre hevder at Assange hadde sex med henne mens hun sov, dette også uten bruk av kondom.  

Den 39 år gamle dataeksperten som har fått USA på nakken for lekkasjer av amerikanske hemmelige dokumenter, insisterer på at han er uskyldig i voldtektsanklagene i Sverige.

FRYKTER UTLEVERING TIL USA Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS
FRYKTER UTLEVERING TIL USA Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS Vis mer

I følge Assanges advokater vil han ikke få en rettferdig behandling i det svenske rettssystemet. 

- Du kan ikke få en rettferdig rettssak hvis publikum og pressen ikke får anledning til å følge saken. Assange har ikke har noe å frykte dersom saken føres åpent og rettferdig. Det er åpenbart urettferdig at Assange skal utleveres, og møte i en hemmelig rettssak. Dette kan vi ikke tillate, sa advokat Geoffrey Robertson.

Ba om politisk asyl for sønnen Tidligere i sommer ble det klart at Christine Assange møtte ecuadorske myndigheter i Ecuador for å be dem innvilge asyl til sønnen, Julian Assange, skriver CNN.

- Presidenten og hans stab vil helt sikkert treffe den riktige beslutningen, uttalte hun i følge det statlige nettstedet El Ciudadano.

Besøket ser ut til å ha gitt resultater.

Assange har befunnet seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni da han søkte politisk asyl i landet. Søndag har han sittet der i hele to måneder.

DEMONSTRASJONER: Assanges supportere demonstrerte i dag utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Foto: Andrew Cowie /AFP PHOTO
DEMONSTRASJONER: Assanges supportere demonstrerte i dag utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Foto: Andrew Cowie /AFP PHOTO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media