- Assange bør ta ansvar for hetsen mot kvinnene

Ifølge bistandsadvokaten lever kvinnene bak anklagene mot Wikileaks-grunnleggeren i skjul.

GÅR HARDT UT MOT ASSANGE: Advokat Claes Borgström, som representerer de to kvinnene bak voldtektsanklagene mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, mener Assange bør ta ansvar for hetsen mot kvinnene. Her blir han intervjuet av den svenske avisa Expressen. Foto: EPA/Anders Wiklund/Scanpix
GÅR HARDT UT MOT ASSANGE: Advokat Claes Borgström, som representerer de to kvinnene bak voldtektsanklagene mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, mener Assange bør ta ansvar for hetsen mot kvinnene. Her blir han intervjuet av den svenske avisa Expressen. Foto: EPA/Anders Wiklund/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/OSLO (Expressen/Dagbladet): - Det skjer en hetsjakt mot ofrene i denne saken uten at de får svare for seg. Folk er ute med navn på nettet og folk påstår at de finner på anklagene, sier advokat Claes Borgström til den svenske avisa Expressen.

Han er bistandsadvokat for de to kvinnene som ifølge svensk politi har blitt utsatt for seksuelle overgrep av Wikileaks-sjef Julian Assange.

- De føler seg krenket om og om igjen. Det hadde vært passende om Assange kunne tatt ansvar for det som skjer, sier Borgström.

Lever i skjul Ifølge Expressen lever kvinnene i skjul og unngår å bruke datamaskin og mobiltelefon.

Australske medier skrev i går at en av kvinnene nektet å samarbeide med påtalemyndighetene og sin egen advokat. Men det er bare tull, ifølge Borgström.

- Jeg kommenterer ikke hvor hun befinner seg, men kan øvrig si at det er tatt helt ut av luften. Jeg har daglig kontakt med henne, men det foregår ingen aktivitet mot dem fra politi eller påtalemyndigheten. Kvinnene er jo allerede avhørte, sier han til Expressen.

Assange sitter varetektsfengslet i London, anklaget for seksuelle overgrep i Sverige.

- Ingen konspirasjon Bistandsadvokat Borgström raser mot Wikileaks-grunnleggeren for at han «sprer oppfatningen om at etterforskningen er en konsekvens av Wikileaks store avsløringer».

- Det er ingen konspirasjon. Hans advokat i England har omtalt det på den måten, og det må jo være i samsvar med hans oppdrag. DEt er under enhver kritikk, mener han.

Det går nå svært dårlig med de to kvinnene, forteller advokaten.

- De har virkelig fått lide for at de traff Julian Assange.

Får PC med internett Ifølge den britiske avisa The Guardian er Assange overført til en enhet ved Wandsworth-fengselet der han kan få begrenset tilgang til internett.

Assange har egen celle og skal selv ha bedt om å få avstand mellom seg selv og de andre innsatte, som skal ha vist stor interesse for ham. Ifølge The Guardians kilder i fengselet skal fangene ha vært støttende.

FENGSLET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er fengslet i London. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix
FENGSLET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er fengslet i London. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix Vis mer