- Assange er villig til å forklare seg når som helst

Men nekter å dra til Sverige, sier hans advokat til Dagbladet.

VIL FORKLARE SEG. Julian Assanges advokat oppfordrer overfor Dagbladet politiet til å ta kontakt. Foto: AP/Scanpix
VIL FORKLARE SEG. Julian Assanges advokat oppfordrer overfor Dagbladet politiet til å ta kontakt. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tingretten i Stockholm godtok i formiddag politiets begjæring om å etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig tvang.

Assanges advokat Mark Stephens sier til Dagbladet at Assange er villig til å forklare seg - når som helst og på en rekke forskjellige måter.

Vil møte Han er også villig til å møte politiet, men vil ikke reise til Sverige.

- Vi har ikke fått noen formell beskjed om hva anklagen er, eller hvilke beviser politiet mener de har. Selv ikke etter i dag, sier Stephens.

- Da de første anklagene ble frafalt ga Assange beskjed til aktor om at han forlot Sverige — noe ingen hadde noe problem med. Nå er han ikke i Sverige, men tar gjerne kontakt på telefon eller e-post, via videokonferanse eller hos Scotland Yard eller på den svenske ambassaden i London, sier Stephens.

Assange er med andre ord villig til å møte både britisk og svensk politi, så lenge det gjøres i London.

Det var Dagbladet som tidligere i kveld meldte at Assange var i Storbritannia.

Tok kontakt Den i Storbritannia svært profilerte advokaten Stephens har hatt innledende samtaler med sin klient i London — der Assange oppholder seg.

Svensk politi har i hele dag sagt at de ikke aner hvor Wikileaks-sjefen er, og han er etterlyst over hele verden.

Advokaten finner det svært merkelig at politiet, ifølge ham, gjør saken til et mysterium.

SPRENGSTOFF: Wikileaks har i år sluppet flere svært kontroversielle, hemmeligstemplede dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Her omtalt i en irakisk avis. Foto: Scanpix
SPRENGSTOFF: Wikileaks har i år sluppet flere svært kontroversielle, hemmeligstemplede dokumenter om krigene i Afghanistan og Irak. Her omtalt i en irakisk avis. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg snakket med Scotland Yard for flere uker siden. Jeg sa da at om det kommer opp mer var det bare å ta kontakt med meg, så ville jeg tilby kontakt med Assange. Det har vært kjent lenge, sier Mark Stephens.

Vil arrestere Britisk politi sa tidligere i kveld at de nå ønsket å finne og arrestere Assange.

- Vi vil ikke gå ut og si at vi er ute etter å arrestere noen slik at den etterlyste får muligheten til å stikke av, sa en talsmann for landets byrå for organisert kriminalitet, SOCA, til Dagbladet.

- Men hvis vi har mottatt etterlysningen vil vi jobbe for å finne ut hvor han er og arrestere han hvis vi finner ham, sa han videre.

Ifølge Mark Stephens vil det altså ikke være noe problem - bare han og hans klient får innsyn i anklager, saksdokumenter og bevis som i en vanlig straffesak.