- Assange får asyl i Ecuador

Ecuadors president vil gi WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange asyl, opplyser en tjenestemann.

PRESIDENTENS TRUMFKORT?  Politiske analytikere spekulerer i om Ecuadors president, Rafael Correa, vil bruk Julian Assange for å irritere USA. Foto: EPA/MARTIN ALIPAZ
PRESIDENTENS TRUMFKORT? Politiske analytikere spekulerer i om Ecuadors president, Rafael Correa, vil bruk Julian Assange for å irritere USA. Foto: EPA/MARTIN ALIPAZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge tjenestemannen i Ecuadors hovedstad Quito har president Rafael Correa gått med på å gi den omstridte australieren asyl, skriver den britiske avisa The Guardian på sine nettsider.

- Ecuador vil gi Assange asyl, bekreftet tjenestemannen, som er kjent med diskusjonene innad i den ecuadorianske regjeringen, tirsdag.

Correa antydet tidligere denne uka at han om kort tid ville kunngjøre sin beslutning i saken. Beslutningen er foreløpig ikke formelt bekreftet.

Svenske utenriksmyndigheter sa fredag kveld at de ikke har fått noen melding om at Assange har fått asyl.

- Det eneste jeg vet, er at beslutningen skal tas denne uka, sier pressesjef Anders Jörle til nyhetsbyrået TT.

Tilflukt Assange har siden 19. juni søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Det er imidlertid fortsatt uklart om Assange vil ha mulighet til å forlate Storbritannia og fly til Ecuador. For øyeblikket risikerer han å bli arrestert i samme øyeblikk som han forlater den ecuadorianske ambassaden.

Tidligere tirsdag sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño, som har ledet behandlingen av Assanges asylsøknad, at det søramerikanske landet også har trukket inn i vurderingen hvordan den 41 år gamle australieren skal kunne reise til Ecuador dersom han får asyl.

- Vi er nødt til å se på hva som kan skje. Dersom herr Assange skal kunne forlate England, må han få fritt leide av britiske myndigheter. Vi det være mulig? sier Patino til Reuters.

Forsure Ecuadors asylbeslutning kan forsure forholdet til både USA, Storbritannia og Sverige. Men ifølge tjenestemenn i landet fikk Assange et uformelt løfte om asyl hvis han trengte det, lenge før han søkte tilflukt i ambassaden.

- Vi anser Assanges søknad som en humanitær sak, sier tjenestemannen.

Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa. Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer