Assange fikk utleveringsordre fra britisk politi

Britisk politi har overlevert en utleveringsordre til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange, som har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

UTLEVERINGSORDRE: Britisk politi har overlevert en utleveringsordre til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto: Scanpix
UTLEVERINGSORDRE: Britisk politi har overlevert en utleveringsordre til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London-politiet Scotland Yard opplyser at de har gitt en 40 år gammel mann en utleveringsordre, med krav om at han møter opp på en politistasjon til angitt tidspunkt. Gjør han ikke det, vil det bli utstedt arrestordre på ham.

- Dette er vanlig framgangsmåte i utleveringssaker, og er det første steget i en utleveringssak, sier en tjenestemann.

Assange har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner. Britisk høyesterett avslo nylig WikiLeaks-grunnleggerens begjæring om å få utleveringsvedtaket behandlet på nytt.

Ecuadorianske myndigheter vurderer om de skal gi ham politisk asyl. Assange frykter at dersom han blir utlevert til Sverige, vil han deretter bli sendt videre til USA. Der frykter han å bli stilt for retten for å ha lagt ut flere hundre tusen sider med hemmeligstemplede dokumenter på varslernettstedet.

(NTB)