Assange-forsvarere får kritikk for å henge ut kvinnene

Publiserte navnene på kvinnene bak voldtektsanklagene i 35 sider langt forsvarstale. Advokat Mark Stephens gir svensk påtalemyndighet skylda.

IDENTIFISERTE KVINNENE: Advokat Mark Stephens (t.v) får hard kritikk etter at han la ut et 35 sider langt dokument der kvinnene bak voldtektsbeskyldningene blir identifisert. Her sammen med Julian Assange og advokat Jennifer Robinson. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
IDENTIFISERTE KVINNENE: Advokat Mark Stephens (t.v) får hard kritikk etter at han la ut et 35 sider langt dokument der kvinnene bak voldtektsbeskyldningene blir identifisert. Her sammen med Julian Assange og advokat Jennifer Robinson. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Mark Stephens, som er blant Assanges forsvarere, får hardt kritikk i Storbritannia etter at han la ut et 35 sider langt dokument med argumentene forsvarerne vil bruke i retten for å forhindre at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange utleveres til Sverige.

Årsaken til kritikken er at de to kvinnene som står bak beskyldningene om voldtekt og overgrep ble identifisert med navn i dokumentene.

Lovbeskyttet anonymitet Det til tross for at voldtektsofres identitet er beskyttet av lov i Storbritannia. Men ifølge det britiske nyhetsbyrået PA er ikke de to kvinnene beskyttet av britisk lov fordi de befinner seg i Sverige, og i Sverige er det mer liberale lover når det kommer til identifisering.

Dokumentet var ment for media, ifølge advokat Stephens, men flere medier verden over linket direkte til dokumentet eller lastet det opp på sine egne sider.

Katrin Axelsson i Women Against Rape sier til det britiske nyhetsbyrået PA at voldtektsofres rett til å være anonyme er minst like viktig som mistenkes rett til å sees på som uskyldig til det motsatte er bevist.

I Norge er det vanlig praksis å ikke identifisere personer i voldtektssaker.

- Burde avstått Kvinnenes bistandsadvokat, Claes Borgström, reagerer også på identifiseringen:

- Mine klienter er utsatt for en kriminell handling, og så henges de ut istedet for å beskyttes. Jeg synes ut fra et advokatetisk utgangspunkt at man burde ha avstått å gjøre det på denne måten, sier Borgström til den svenske avisa Expressen.

Etter kritikken har Mark Stephens fjernet navnene fra dokumentet, og gir skylda til svensk påtalemyndighet.

- Personen som avgjorde å navngi kvinnene var påtaleansvarlig Marianne Ny. Hun identifiserte dem i Den europeiske arrestordre, som er et offentlig dokument, og det er hun som burde ha anonymisert dem, sier Stephens til PA.

Assange skal etter planen tilbake til Belmarsh-domstolen i London 7. februar for en to dager lang høring som vil ende i en avgjørelse om utlevering til Sverige vil skje eller ikke.

Julian Assange til Dagbladet: - Kvinnene burde trekke anklagene