- Assange har hemmelig informasjon som tilsier at Sverige vil utlevere ham til USA

Wikileaks nyansatte PR-mann om hvorfor Wikileaks-sjefen har søkt om politisk asyl i Ecuador. Nå har London-politiet laget jernring rundt ambassaden - klare til å pågripe ham.

VIL PÅGRIPE ASSANGE: Her står britiske politifolk utenfor Ecuadors ambassade i London, der Julian Assange har søkt politisk asyl. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
VIL PÅGRIPE ASSANGE: Her står britiske politifolk utenfor Ecuadors ambassade i London, der Julian Assange har søkt politisk asyl. Foto: Reuters/Paul Hackett/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi står maktesløse utenfor Ecuadors ambassade i London klare til å pågripe Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange - men da må han først gå ut frivillig.

- Han har brutt kausjonsbetingelsene, men befinner seg inne i den ecuadorske ambassaden. Det er derfor ingenting vi kan gjøre, sier en Scotland Yard-talsmann til Dagbladet.

Jernring rundt ambassaden Assange trappet i går opp på ambassaden i Knightsbridge-distriktet i London der han søkte politisk asyl.

Politiets talsmann vil ikke kommentere om hva politiet gjør for å sikre seg en pågripelse i fall Assange går utenfor ambassadens område. Men fra mediene i London framkommer det klart at politiet har laget en jernring rundt området.
 
- Dersom han forlater området, kan han bli pågrepet. Men jeg kan ikke gi deg opplysninger om pågående politioperasjoner, og jeg vil heller ikke spekulere i hva vi vil gjøre.

Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson og hans ganske så store advokatteam har ikke kommentert saken tydelig i mediene etter at Assange gjorde de dramatiske skrittene til Ecuadors ambassade.

Nyansatt PR-mann: - Assange har hemmelig info Men ifølge svenske Dagens Media har han ansatt PR-byrået Ullman PR. Harald Ullman avviser at gårsdagens avgjørelse var et forsøk på å flykte unna det svenske rettssystemet.

I en oppsiktsvekkende uttalelse sier Ullman at Assange har tilgang til hemmelig informasjon som gjør at han tror at svenske myndigheter vil utlevere ham til USA.

- Assange befinner seg på Ecuadors ambassade. Fra svensk synspunkt er dette naturligvis uheldig. Folk blir leie og tror han flykter unna det svenske rettsvesenet. Og denne oppfatningen drives takknemlig av hans mostandere, sier Ullman til Dagens Media.

SØKER ASYL: Wikileaks-talsmann Julian Assange søker politisk asyl hos Ecuadors president Rafael Correa etter at han tapte kampen mot utlevering til Sverige i det britiske rettssystemet.
SØKER ASYL: Wikileaks-talsmann Julian Assange søker politisk asyl hos Ecuadors president Rafael Correa etter at han tapte kampen mot utlevering til Sverige i det britiske rettssystemet. Vis mer

- Vi er mange som er sikre på at han får forlate Sverige som en fri mann. Men dette handler om hans frykt for å bli utlevert til USA og deretter bli dømt til dødsstraff. Assange har tilgang til hemmelig informasjon som gjør at han tror at den svenske regjeringen vil komme til å utlevere ham.

Ifølge Ullman vil Assange komme med en uttalelse fra ambassaden i løpet av dagen.

Dagbladet følger saken.

JERNRING: Politiet gjør seg klare for å pågripe den nå ettersøkte Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto: AP Photo/Tim Hales/Scanpix
JERNRING: Politiet gjør seg klare for å pågripe den nå ettersøkte Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. Foto: AP Photo/Tim Hales/Scanpix Vis mer