Assange har tilbrakt to år inne på denne ambassaden. Det har kostet britisk politi over 60 millioner

Nå hevder Julian Assange å ha nye bevis i Sverige-saken.

60 MILLIONER: Julian Assange har vært på innsiden av Ecuadors ambassade i London i to år i dag. Politivaktholdet har kostet britene over 60 millioner kroner. Foto:AP Photo/Sang Tan/NTB Scanpix
60 MILLIONER: Julian Assange har vært på innsiden av Ecuadors ambassade i London i to år i dag. Politivaktholdet har kostet britene over 60 millioner kroner. Foto:AP Photo/Sang Tan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to år siden avgjorde den høyeste rettsinstansen i Storbritannia at WikiLeaks-gründeren Julian Assange skulle utleveres til Sverige. Så oppsøkte Assange Ecuadors ambassade i London for å søke politisk asyl.

Og der har han vært helt siden 19. juni 2012.

Kostbar jernring London-politiet laget umiddelbart en jernring rundt ambassaden - og har voktet den i to år.

Ifølge Daily Mail er det alltid tre politifolk som er klare til å pågripe Assange utenfor ambassaden.

Det har kostet britisk politi over 60 millioner kroner, noe som har skapt sterke reaksjoner i landet. På nettsiden GovWaste.co.uk tikker pennyene og sekundene, mens en oversikt viser hva pengene kunne ha blitt brukt på.

BBC meldte i fjor at en talsmann fra Ecuadors ambassade beklaget at det hadde kostet skattebetalerne flere millioner, og sa at alt som måtte til var at både britiske og svenske myndigheter forsikret at Assange ikke ville utleveres til USA.

Frykter utlevering til USA For utlevering til USA har hele tida vært WikiLeaks-sjefens store frykt.

Amerikanske myndigheter har lenge etterforsket Assange for sin rolle i frigivelse av blant annet 700 000 hemmelige dokumenter fra krigføringen i Irak og Afghanistan.

WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sa dette dagen etter at Assange hadde søkt tilflukt i ambassaden:

- Planen hans var å gjøre det som måtte til for å unngå utlevering til USA. Han er redd for å havne i en situasjon der han kan risikere både livstid og dødsstraff. Han er svært bekymret for det, spesielt etter at han sett at Bradley Manning har blitt torturert, sa Hrafnsson til Dagbladet.

Assange er etterlyst av svenske myndigheter på grunn av anklager om overgrep. Mens svenske myndigheter krever han utlevert til Sverige, har Assange oppfordret svenskene til å komme til Storbritannia. Assange avviser at han har gjort noe galt.

Ny informasjon i Sverige-saken Nå hevder Assanges advokater at de har funnet nye beviser i saken. Disse opplysningene vil leveres Stockholm tingrett tirsdag i neste uke, opplyser Assanges svenske advokat Per E. Samuelsson.

- Det er en hel den ny informasjon som har kommet fram, sier Samuelsson til nyhetsbyrået TT.

Samuelsson vil sammen med kollega Thomas Olsson begjære at etterlysningen av Assange oppheves.

- Det er en gjennomarbeidet og omfattende begjæring om at han skal slippes på frifot. Det er profesjonelle avveininger som ligger bak a tdette kommer nå, sier Samuelsson.

Advokatene vil ikke si noe om hva den nye informasjonen dreier seg om før begjæringen blir overlevert retten.

TALTE FRA AMBASSADEN: Her taler WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fra Ecuadors ambassade i 2012. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
TALTE FRA AMBASSADEN: Her taler WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fra Ecuadors ambassade i 2012. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer