Assange invitert tilbake til konferanse i Oslo

Var blant deltakerne på Oslo Freedom Forum. - Julian Assange er en modig mann, mener arrangøren.

KAN BLI VANSKELIG MED NORGESTUR: WikiLeaks-sjef Julian Assange har fått en rekke drapstrusler og er etterlyst for voldtekt over hele verden og må holde hodet lavt. Derfor kan et besøk til Norge bli vanskelig. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix
KAN BLI VANSKELIG MED NORGESTUR: WikiLeaks-sjef Julian Assange har fått en rekke drapstrusler og er etterlyst for voldtekt over hele verden og må holde hodet lavt. Derfor kan et besøk til Norge bli vanskelig. Foto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wikileaks-sjef Julian Assange har vært i Norge flere ganger, blant annet under menneskerettighets-konferansen Oslo Freedom Forum. Allerede nå varsler mannen bak konferansen at han vil invitere Assange tilbake.

- Julian Assange er en modig mann som har gjort sitt samfunnsoppdrag kjent: å avsløre regjeringshemmeligheter, sier Halvorssen til Dagbladet.

Kan bli vanskelig med Norges-besøk - Han var en enestående foredragsholder, og han likte å være tilstede, sier han videre.

Men Assange vil tilsynelatende ha vanskeligheter med å komme, siden han er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol for voldtekt i Sverige. I tillegg er det mange amerikanske politikere som tar til orde for at Assange bør jaktes av myndighetene. Assange har selv bekreftet en rekke drapstrusler.

- Jeg har ingen kommentar i forbindelse med anklagene i Sverige, og er ikke spesielt kjent med saken. Jeg har ikke noe annet å gjøre enn å tro på rettssikkerheten, sier Thor Halvorssen.

Han mener enhver som tror Assange er anti-amerikansk og driver en kampanje mot amerikanske myndigheter vil innse at han ikke er i mot noe land:

- Han er i mot hemmeligholdelse, korrupsjon, dobbeltroller og prinsippløs aktivitet. Det er klart han blir kritisert av enkelte når han avslører hemmelighetene bak russisk kleptokrati, enkelte Europeiske regjeringers tohodete holdning til menneskerettigheter og det skitne rullebladet til enkelte regjeringer i Latin-Amerika, sier Halvorssen.

Føler solidaritet Halvorssen sier han selv føler solidaritet med Assange.

PÅ KONFERANSEN: Julian Assange var blant deltakerne under årets konferanse. Foto: Dennis Kwan/OFF
PÅ KONFERANSEN: Julian Assange var blant deltakerne under årets konferanse. Foto: Dennis Kwan/OFF Vis mer

- Vi er ofte bærere av dårlige nyheter om enkelte myndigheter og blir beskyldt for å være politisk motivert framfor prinsipielt motivert. Når jeg kritiserer handlingene til visse myndigheter sier folk jeg er politisk motivert. Det samme gjelder ham nå. De uvitende påstår han er en vestrevridd anti-amerikaner. Det er han ikke, sier Halvorrsen.

Han mener drapstruslene fra amerikanske politikere er sjokkerende.

- Men jeg er takknemlig for at de gjorde uttalelsene om at varslere bør bli drept i offentligheten. I lukkede samfunn som Kina, Nord-Korea, Burma eller Cuba hender det at varslere bare forsvunner eller blir fengslet, sier han.

INVITERER ASSANGE: Oslo Freedom Forum-leder Thor Halvorssen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet

\
INVITERER ASSANGE: Oslo Freedom Forum-leder Thor Halvorssen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet \ Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer