Assange kan være fri idag

En svensk dommer avgjør idag om voldtektsmistankene mot varsleren og Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange skal frafalles.

FRI IDAG?: Julian Assange snakker til pressen i juni i fjor. AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN Scanpix
FRI IDAG?: Julian Assange snakker til pressen i juni i fjor. AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har en tolk klar for den mistenkte, rent hypotetisk kan han jo dukke opp, sier dommer Lena Egelin, som skal avgjøre Assanges skjebne, til Svenska Dagbladet. Hvis voldtektsanklagene frafalles, frafaller også den internasjonale arrestordren på mannen som i 2010 sjokkerte verden med å lekke mengder med hemmeligstemplet amerikansk materiale på nettet.

Frykter USA Og hvis arrestordren frafalles kan Assange i prisippet forlate den ecuadorianske ambassaden i London, der han har sittet innesperret, i et selvvalgt politisk asyl, i 1336 dager. Hans store frykt er å bli utlevert til USA, der myndighetene vil få ham dømt for å ha offentliggjort hemmelighetene som amerikanerne hevder har gjort stor skade for USAs sikkerhet.

Det foreligger ingen internasjonal arrestordre på Assange for lekasjene til Wikileaks, derfor er det kun voldtektsanklagene fra to svenske kvinner fra sommerer 2010, da Assange var i Stockholm, som kan føre til at han fengsles, og eventuelt utleveres. Og hvis han fengsles i Sverige frykter Assange og hans tilhengere at han kan utleveres til USA etter begjæring fra amerikanske myndigheter.

Assange mener at det de to kvinnene - uavhengig av hverandre - beskriver som voldtekter, var frivillig sex. Uansett så har det sine komiske sider at Assange-saken - som dreier seg om storpolitikk, og åpenhet og hemmelighold i USAs utenrikspolitikk - er redusert til en triviellt voldtektssak i Stockholm.

Koster flesk Assange-saken er også i ferd med å bli en diplomatisk nøtt i forholdet mellom Sverige og Storbritannia. Vaktholdert rundt den columbianske ambassaden har kostet 74 millioner svenske kroner. Det er penger britiske myndigheter mener at de ikke skal betale for å holde vakt over en mann på grunn av en voldtektsanklage i Stockholm.

Hvis utfallet av saken i retten i Stockholm idag blir at dommer Egelin ikke finner grunn til å holde Assange fengslet, kan han i prinsippet forlate den columbianske ambassaden. Men i virkeligheten er det mer komplisert. Hans sikkerhet kan ikke garanteres, og Assanges svenske advokat, Per E. Samuelson, sier til Dagens Nyheter at det pågår forhandlinger mellom britiske og ecuadorianske myndigheter, men at han ikke har innsyn i hva de dreier seg om.

I det ecuadorske ambassaden i London har Assange sitt eger rom med dusj og en liten kjøkkendel. På ambassaden har han blitt en del av den ecyadorianske familien som personalet har blitt for ham, skriver Dagens Nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer