- Assange mener han er utsatt for jødisk konspirasjon

Britisk redaktør gjengir telefonsamtale med Wikileaks-grunnleggeren. Assange mener artikkelen er usann.

KONFLIKT: Julian Assange raser etter at en britisk redaktør gjenga en samtale med ham. I samtalen skal Assange ha påstått at han var utsatt for en jødisk konspirasjon, men dette nekter han på. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
KONFLIKT: Julian Assange raser etter at en britisk redaktør gjenga en samtale med ham. I samtalen skal Assange ha påstått at han var utsatt for en jødisk konspirasjon, men dette nekter han på. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den siste utgaven av det satiriske magasinet Private Eye skriver redaktør Ian Hislop om en oppsiktsvekkende telefonsamtale han hadde 16. februar med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Assange skal ha ringt ham for å fortelle ham hva han syntes om hans artikkel om den omstridte Wikileaks-tilknyttede Israel Shamir, som lenge har blitt anklaget for å være en antisemitt og som angivelig nylig benektet holocaust.

«Jødisk konspirasjon» I telefonsamtalen skal Assange ha omtalt artikkelen som elendig, men skal senere ha innrømmet at han ikke kunne påpeke hva som var elendig fordi han ikke hadde lest den.

«Han sa at jeg og Private Eye burde skamme oss fordi vi ble med i en internasjonal konspirasjon for å sverte Wikileaks. Artikkelen var et tydelig forsøk på å hindre at hans organisasjon skulle få jødisk støtte og donasjoner,» skriver redaktør Hislop.

Assange skal videre ha påstått at Private Eye var en del av en «konspirasjon ledet av The Guardian» med journalisten David Leigh, redaktøren Alan Rusbridger og John Kampfner i organisasjonen Index on Censorship - «som alle er jødiske» - i spissen.

Ian Hislop skal da ha påpekt at Rusbridger ikke var jødisk, og da skal Assange ha insistert på at han var «en slags jøde» fordi han er i slekt med David Leigh. Da Hislop skal ha spurt videre om den jødiske konspirasjonsteorien skal Assange ha bedt ham om å «glemme den jødiske greia».

- Artikkelen er usann Wikileaks-grunnleggeren skal ifølge Hoslop ha fortsatt å klage om Guardian-redaktørene som han mener ikke «besto hans manndomsprøve» og «oppførte seg som sladrete skolejenter».

STRIDENS KJERNE: Wikileaks påståtte mann i Russland, Israel Shamir.
STRIDENS KJERNE: Wikileaks påståtte mann i Russland, Israel Shamir. Vis mer

I et svar til Hislops lederartikkel svarer Julian Assange at det Hislop skriver om en jødisk konspirasjon ikke er korrekt verken i mening eller ordlyd, og omtaler artikkelen som alvorlig og opprørende.

Han påpeker også at samtalen var ment å være «off the record» - altså at den ikke skulle gjengis.

- Hislop har forvrengt, funnet opp eller husket feil nesten hver eneste påstand og setning. Spesielt det han skriver om en «jødisk konspirasjon» er usant. Vi setter stor pris på vår sterke jødiske støtte og ansatte, sier Assange.

PÅ TRYKK: I den siste utgaven av det britiske satiriske magasinet Private Eye skriver redaktør Ian Hislop om en oppsiktsvekkende telefonsamtale han hadde 16. februar med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Assange hevder selv det er mange feil i artikkelen. (Faksimile)
PÅ TRYKK: I den siste utgaven av det britiske satiriske magasinet Private Eye skriver redaktør Ian Hislop om en oppsiktsvekkende telefonsamtale han hadde 16. februar med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Assange hevder selv det er mange feil i artikkelen. (Faksimile) Vis mer