- Assange nektet å bruke kondom

Ny informasjon er kommet fram om voldtektsanklagene mot Wikileaks-gründeren.

ANKLAGET: Julian Assange er anklaget for å ha nektet å bruke kondom ved to anledninger med to forskjellige kvinner. Her et bilde fra 14. august der Assange deltok på en konferanse. Ifølge den ene kvinnen som anklager Assange for å ha nektet å bruke kondom, skjedde det timer før dette bildet er tatt. Foto: EPA
ANKLAGET: Julian Assange er anklaget for å ha nektet å bruke kondom ved to anledninger med to forskjellige kvinner. Her et bilde fra 14. august der Assange deltok på en konferanse. Ifølge den ene kvinnen som anklager Assange for å ha nektet å bruke kondom, skjedde det timer før dette bildet er tatt. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nye detaljer om voldtektsanklagene mot Wikileaks-gründer Julian Assange kom fram i dag. Assange ble sist fredag anmeldt av to kvinner og etterlyst for voldtekt. Dagen etter ble etterlysningen frafalt, men etterforskningen pågår fortsatt.

De nye detaljene kommer ut i The Guardian i dag, som skriver at de to kvinnene hadde frivillig sex med Assange. «Ms A» og «Ms W» hadde sex med Wikileaks-sjefen henholdsvis 14. og 17. august.

Men begge kvinnene mener deler av sexen skjedde uten samtykke. Nærmere bestemt nektet Assange å bruke kondom.

Begge kvinnenes opplevelse av kondomnekten er svært like, ifølge The Guardian.

- Ba om lekesjekk I etterkant av den ubeskyttede sexen ba begge kvinnene Assange om å sjekke seg for kjønnssykdommer.

Dette nektet han.

Det skal være grunnen til at kvinnene gikk til politiet. Kvinnene opplyser forøvrig til The Guardian at de ikke ønsket at Assange skulle tiltales for voldtekt.

Men da kvinnene møtte opp hos politiet fredag, valgte politiet å gå ut med en etterlysning.

Assange er ennå ikke avhørt av politiet, dette opprører bistandsavdokaten til kvinnene.

- Jeg er kritisk til at han ikke er avhørt, jeg kan ikke forstå det. Dersom han forlater Sverige, vil man ikke få avhørt ham i saken. Selv om man ikke anholder ham, bør man sørge for at han kommer inn til avhør.

Sprengstoff Wikileaks er en nettside der varslere kan publisere sensitiv informasjon uten å avsløre sin identitet. 26. juli kom nettstedets største avsløring da de la ut 92 000 hemmelige dokumenter fra Afghanistan-krigen.

Avsløringen var nøye regissert, dokumentene ble gitt til de tre avisgigantene New York Times (USA), Der Spiegel (Tyskland) og The Guardian (Storbritannia) som ble gitt en sperrefrist på publisering av saker fra dokumentene. Dermed smalt informasjonsbomba på likt i medieverden for maksimal utnyttelse av sprengstoffet.

Interessant nok er det The Guardian som nå kommer med nye detaljer rundt voldtektssaken mot Assange, som samarbeidet tett med redaksjonen under arbeidet med de hemmelige Afghanistan-dokumentene.

Assange selv nekter for enhver anklage om voldtekt. Han har også uttalt at var varslet om et angrep fra amerikanske Pentagon.

- Påstandene er usanne og måten de kom fram er urovekkende. Vi ble advart tidligere denne uka om at det ville komme skitne triks, skrev Julian Assange i en mail til Dagbladet.

- Jeg kjente ikke til noen problemer, klager av personlig eller offisiell art, eller andre ting før i går. Vi undersøker dette nå.

Politiet anmeldt Allerede lørdag morgen, anmeldesen ble levert fredag kveld, sprakk saken i svensk media med fullt navn på Julian Assange. Dette ble naturligvis raskt plukket opp av internasjonale medier, på grunn av Assanges kjendisstatus.

En svensk organisasjon for rettssikkerhet, RO, kritiserer politiet for etterlysningen av Assange fredag kveld, og så trekkingen av den dagen etter.

- Fra et etterforskningsståsted er det en katastrofe å gå ut offentlig på den måten. Det kan bare skade etterforskningen. Påtalemakta må også ta hensyn til partene i saken, også den mistenkte, og ta stilling til hva slags konsekvenser en slik etterlysning vil få. I dette tilfellet gjelder det en internasjonalt kjent person, sier Johan Blinning i RO til Dagensjuridik.se.

RO anmelder nå politikvinnen som bekreftet overfor Expressen at det var Assange som var etterlyst for voldtekt. Organisasjonen mener hun ikke gjorde gode nok forundersøkelser før de bekreftet overfor pressa at saken gjaldt Wikileaks-gründeren.