OPPRETTET SAK: - Julian Assange opprettet i dag sak der han anklager Ecuadors regjering for å ha brutt hans grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en uttalelse fra WikiLeaks fredag. Her er Assange i Ecuadors ambassade i 2014. Foto: NTB Scanpix/Reuters/John Stillwell/Pool
OPPRETTET SAK: - Julian Assange opprettet i dag sak der han anklager Ecuadors regjering for å ha brutt hans grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en uttalelse fra WikiLeaks fredag. Her er Assange i Ecuadors ambassade i 2014. Foto: NTB Scanpix/Reuters/John Stillwell/PoolVis mer

WikiLeaks grunnlegger Julian Assange saksøker Ecuador

Assange saksøker Ecuador for brudd på «grunnleggende rettigheter»

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange saksøker regjeringen som har gitt ham ly siden 2012.

– Julian Assange opprettet i dag sak der han anklager Ecuadors regjering for å ha brutt hans grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en uttalelse fra WikiLeaks fredag.

Ecuadors regjering hadde fram til fredag kveld norsk tid ennå ikke kommentert Assanges søksmål.

I mars i år mistet Assange internettilgang, ble fratatt mobiltelefonen, og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden. Ambassaden begrunnet det med at han hadde brutt en skriftlig avtale fra i fjor, der han forpliktet seg til å ikke blande seg inn i andre lands anliggender.

Mandag fikk han tilbake muligheten til å delvis kommunisere med omverdenen.

Tirsdag meldte BBC at ambassaden truer med å konfiskere Assanges katt. Katten blir ofte sett gjennom vinduer, iblant iført et katteslips. Assange fikk katten av sine barn. Katten har egen profil på Twitter.

Advarselen begrunnes med at han må passe bedre på kattens behov for velferd, mat og hygiene. Ellers kommer 47-åringens katt til å bli gitt til en dyrevernsorganisasjon, heter det.

WikiLeaks-grunnleggeren Assange har vært i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å unngå utlevering til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Sverige har siden droppet utleveringsbegjæringen, og Assange har blitt ecuadoriansk statsborger, men han risikerer fortsatt å bli pågrepet i Storbritannia.