Assange sier han vil overgi seg til politiet fredag hvis han ikke får støtte fra FN

FN-panel har vurdert om han er vilkårlig arrestert.

AMBASSADE-ARREST: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange snakker til pressen fra en balkong inne på Ecuadors ambassade i London i august 2012. Fredag kan han overgi seg til politiet. Foto: NTB Scanpix
AMBASSADE-ARREST: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange snakker til pressen fra en balkong inne på Ecuadors ambassade i London i august 2012. Fredag kan han overgi seg til politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange (44) har sittet over tre og et halvt år inne på Ecuadors ambassade i London.

På Twitter varsler han natt til torsdag at han vil forlate ambassaden og la seg arrestere av britisk politi klokka 12 fredag dersom en FN-panelet konkluderer med at han ikke er blitt vilkårlig arrestert, melder The Guardian.

De siste tre og et halvt åra har Assange bodd på ambassaden etter at svenske myndigheter ba britiske myndigheter om å få ham utlevert. Svensk politi ønsker å avhøre ham om anklager fra to kvinner om seksuelle overgrep. 

Siste mulighet Assange ba i 2014 et FN-panel avgjøre om han er vilkårlig arrestert. Deres avgjørelse er ventet å komme fredag morgen. Dersom de konkluderer med at han ikke er blitt vilkårlig arrestert, er Wikileaks-grunnleggeren villig til å melde seg for britisk politi. 

Han ser på FN-beslutningen som sin siste juridiske mulighet. 

- Dersom FN kunngjør i morgen at jeg har tapt saken min mot Storbritannia og Sverige, skal jeg forlate ambassaden innen klokka 12 fredag og akseptere å bli arrestert av britisk politi. Da vil det ikke være noen meningsfull ankemulighet videre. Dersom jeg får medhold og at FN finner at statene har opptrådt ulovlig, forventer jeg umiddelbart å få returnet passet mitt, og at alle videre forsøk på å arrestere meg blir avsluttet, skriver Assange på Wikileaks konto på Twitter. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer