- Assange smilte og var lettet over avgjørelsen

Julian Assange er løslatt mot kausjon. Følg dramaet i London direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Rettsaken mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange startet klokka 12.30 i dag. Tingretten i Royal Court of Justice har nå avgjort at han vil bli løslatt mot kausjon, stikk i strid med hva Sverige og Storbritannia ønsket.

Artikkelen oppdateres. Trykk F5 for siste versjon.

1507: Mark Stephens, Assanges advokat, meldes å møte pressen 1415 norsk tid.

1504:  Forfatter Tariq Ali sier, idet han forlater retten, at det hersket lettelse og glede i retten da dommeren leste opp avgjørelsen.

- Assange smilte. Også moren hans så svært letter ut. Ting ser bedre ut nå, sier Ali til Channel 4.

1456: Sverige har begjært Assange utlevert. Utleveringsbegjæringen skal behandles i retten 11. januar neste år.

1444: Det er ikke hundre prosent sikkert at Assange slippes ut i dag. Det avgjøres av hvor smidig kausjonsforhandlingene og -utbetalingene går.

1435: Politiet har nå stengt hovedinngangen til rettslokalet, for alle andre enn Assange og hans følge. Det er helt opp til Assange selv om han ønsker å snakke med pressen.

1433: Assange er informert om at det står store mengder pressefolk utenfor, og kan velge å gå ut selv. Politiet vil ikke smugle han ut en sideutgang, med mindre han ber om det selv.

1432: Prosessen med å avgjøre kausjonsbetingelsene vil ta en time, sier en politiinspektør på stedet til Dagbladet. Dette skjer uavhengig av selve rettshøringa, der avgjørelsen er opplest og vedtatt.

1421: Sky meldte at Assange ble kjørt ut av retten - det viser seg at han fortsatt er i bygget.

STORT OPPMØTE: Journalister har samlet seg utenfor Høyesterett i London. Et par politimenn forsøker å håndtere pressen, men har ikke sjans når det ankommer prominente støttespillere. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
STORT OPPMØTE: Journalister har samlet seg utenfor Høyesterett i London. Et par politimenn forsøker å håndtere pressen, men har ikke sjans når det ankommer prominente støttespillere. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

1415: Det spekuleres nå om vilkårene vil bli endret - da trolig, men ikke sikkert, i skjerpende retning. Vi får snart vite om det blir noen forandringer i kravene om kausjon. Diskusjonene pågår fremdeles i retten.

1410: Hvordan kausjonspengene skal utbetales er ikke kjent, men Mark Stephens har tidligere gjort det klart at dommeren ville ha dem i kontanter. Stephens sa tidligere i dag at alle pengenen nå var samlet inn.

1408: Folk jubler utenfor rettssalen når beskjeden når dem. Det er et vanvittig kaos, melder Dagbladets reporter.

1405: Etter hva Dagbladet får opplyst vil betingelsene være svært like i forrige rettsrunde. Han må bære elektronisk merking og melde seg for politiet daglig, på politistasjonen i Suffolk som kun er åpen to timer om dagen.

1404: Assange er løslatt mot kausjon. Retten avviste dermed anken til Storbritannia.

1357: Dagbladet får opplyst at avgjørelsen er nært forestående.

1350: Bianca Jagger, som tidligere har erklært sin støtte til Assange, fronter nå en underskriftskampanje for å ham satt fri.

1347: Advokatene erklærer at påstandene om at Assange ikke har troen på rettssystemet er helt gale.

1346: Sky News-reporteren er i sving igjen! Assange, som har fått ha penn og papir inn i buret han er plassert i, har sendt en skriftlig beskjed til sine advokater, melder hun.

1340: Forhandlingene har nå pågått i litt over en time, og vi venter fremdeles på en avgjørelse.

1333: Advokat Mark Stephens sier nå, ifølge Channel 4, at argumentasjonen er lik den i forrige rettsinstans - der Assange først ble løslatt mot kausjon.

URETTFERDIG: Mange demonstranter har samlet seg utenfor rettsforhandlingen i London. En av dem er Mark Fox (25). - Det er urettferdig. Beskyldningene er falske, sier han til Dagbladet. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
URETTFERDIG: Mange demonstranter har samlet seg utenfor rettsforhandlingen i London. En av dem er Mark Fox (25). - Det er urettferdig. Beskyldningene er falske, sier han til Dagbladet. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

1329: New York Times avslører i dag hvordan Wikileaks har endret en rekke sentrale formuleringer på sine nettsider. Nå oppfordrer de ikke lenger folk til å sende inn lekkasjer. Wikileaks «aksepterer nå materialet, men anmoder ikke folk om å sende inn». Nå står det heller ingenting om at de aksepterer hemmeligstemplede dokumenter, og skriver ikke lenger at det er «trygt, lett og beskyttet av loven» å bidra. Nå heter det at «å tilby dokumenter til våre journalister er beskyttet av loven i bedre demokratier» - trolig da enn USA.

1325: Sky-reporteren forblir stille en liten stund, det er uvisst om hun har fått kjeft av dommeren.

1320: Nå er påtalemyndigheten ferdig med sin redegjørelse, og Assanges advokater skal få ordet.

1319: Sky News-reporteren fortsetter å sende meldinger fra salen: politistasjonen der Assange skal melde seg om han blir løslatt, er kun åpen to timer om dagen, skriver hun.

1317: Assange selv sitter i et stålbur i rettslokalet, i hvit skjorte og uten slips.

1316: Omkring 25 personer inngår i Assanges forsvar. Det er hans advokater og flere representanter fra Wikileaks.

1305: En reporter fra The Guardian kom seg ut av rettssalen etter at forhandlingene startet. Ifølge denne reporteren virket Assange litt urolig der han satt.

1302: En reporter fra Sky News prøvde å bryte Twitter-forbudet, og fikk ut følgende melding:

Årsakene, ifølge den svenske representanten som er til stede, til at Assange ikke bør bli løslatt, er at han er siktet for «alvorlig kriminalitet» og at han ikke har noen tilknytning til Storbritannia. I tillegg anså Sverige at det var en fare for at Assange ville rømme, til tross for at han har måttet levere inn passet sitt.

1300: Presis klokka 12.35 instruerte dommeren alle inne i rettslokalet om å skru av sine mobiltelefoner og datamaskiner. Twitter-forbudet gjør direkteoppdateringen vanskelig. Reporterne i retten sliter med å få sendt informasjon ut av salen.

1244: Assange sitter med penn og papir i hendene, og har en kort samtale med sine advokater før retten settes.

PRESTISJESEIER: Mark Stephens' argumentasjon overbeviste dommeren i dag. Foto: Reuters/Scanpix
PRESTISJESEIER: Mark Stephens' argumentasjon overbeviste dommeren i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

1240: Assanges mor Christine har reist fra Australia, og er på plass i London - det samme er Vaughan Smith, journalisten som skal ha Assange boendes hos seg om Wikileaks-sjefen blir løslatt mot kausjon.

1236: Dommeren har nå erklært at Twitter ikke er tillatt i rettslokalet, til protester fra journalistene som er til stede.

1110: Assange er nå på plass i retten.

Ifølge BBC er også svenske påtalemyndigheter selv være til stede under rettshøringen i London torsdag, for å hindre at Assange blir sluppet fri.

Det er omkring 200 mennesker på plass inne i domstolen, som virker å være full.  

- Storbritannia anket Sky News melder i dag at det ikke var Sverige som anket den forrige rettsavgjørelsen, slik det tidligere er meldt. En talskvinne for svensk påtalemyndighet sier i dag til kanalen at det derimot var Storbritannia som anket.

- Avgjørelsen hadde ingenting med Sverige å gjøre, sier hun.

Samtidig sier Assanges advokat Mark Stephens at hele kausjonssummen nå er samlet inn, og vil befinne seg på Stephens' konto omkring klokka 12, norsk tid. Sjansen er altså stor for at Assange blir løslatt.

Til stede Det var dommeren som tirsdag krevde at pengene skulle utbetales kontant, noe Stephens har forklart vil gjøre at det i alle tilfelle tar litt tid før pengene er klare.

Ifølge BBC vil svenske påtalemyndigheter selv være til stede under rettshøringen i London torsdag, for å hindre at Assange blir sluppet fri. Wikileaks-gründeren ble ført diskret inn i retten i 11-tida norsk tid.