Assange utleveres fra Storbritannia til Sverige

Julian Assanges advokater anket på stedet.

PÅ VEI INN I RETTEN:  Julian Assange stoppet og vinket til fansen som hadde møtt opp utenfor retten i dag. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
PÅ VEI INN I RETTEN: Julian Assange stoppet og vinket til fansen som hadde møtt opp utenfor retten i dag. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Dommer Howard Riddle avgjorde i dag at Julian Assange skal utleveres fra Storbritannia til Sverige. Assanges advokat Geoffrey Robertson anket på stedet.

Det var varslet på forhånd at begge parter kom til å anke saken om de skulle tape.

- Jeg har tro på at saken vil bli løst i England, sier Assanges advokat, Mark Stephens, til BBC etter at kjennelsen var avsagt.

Dagbladet fulgte rettssaken direkte fra Melmarsh sørsøst i London:

SISTE NYTT:
12.54: Retten er satt igjen, og diskutere kausjonen, og om denne fortsatt er gjeldende.
    
12.44: Dommeren tar kort pause. Han skal sjekke om de som pengegaranterte for Assange, fortsatt gjør det.

12.39: Forsvarer Geoffrey Robertson argumenterer for at Assange bør ha frihet med elektronisk fotlenke, fordi det ikke foreligger rømningsfare. Han sier at Assange ikke får trent, noe han kan få gjort med fotlenke.

12.30: Mark Stephens, Assanges forsvarer, beveger seg bakerst i rettssalen, og forsøker å få kontakt med Assange gjennom glassveggen.

12.23: Kjennelse: Assange utleveres til Sverige, og har syv dager på seg til å anke.

12.22: Riddle tar for seg forsvarets argument om at Assange kan utleveres til USA og Guantanamo som forræder. Viser til Sven Erik Alhem (forsvarets eget vitne) som mente dette var utenkelig. Og at Assange vil ha rettsbeskyttelse i Sverige.

12.20: Riddle tar for seg forsvarets argumenter om at Assange ikke vil få rettferdig behandling i Sverige fordi han er folkefiende nummer én, som hans advokater tidligere har uttalt. Dommeren sier at Sverige har et rettssystem som fungerer, i pakt med europeisk rett.

12.17: Han sier at lekkasjene og statsminister Reinfeldts uttalelser ikke vil ha noen betydning for retten verken i England eller Sverige. Reinfeldt har tidligere kommentert høringen, og var da kritisk til angrepene mot det svenske rettssystemet.

12.11: Dommeren går gjennom anklagen om at Assange skal ha tiltvunget seg sex mot en av kvinnene ved å holde henne fast, og nede med sin egen kroppstyngde.

12.08: Riddle synes ikke det er urimelig i en så alvorlig sak at Assange lar seg avhøre i Sverige. Han sier det er alvorlige beskyldninger, og Assange har ikke latt seg avhøre da politiet ønsket det i september.  

11.55: Dommeren peker på forsvarets kritikk av at den svenske statsadvokaten Marianne Ny ikke møtte i retten for krysseksaminasjon, og tar for seg kritikken som forsvarets vitner har framsatt i retten.

- Vitnenes utsagn om at Ny ikke forsøkte å avhøre Assange før han forlot Sverige, stemmer ikke, sier dommeren

11.48: Riddle går gjennom tilbudene fra Assange om å la seg avhøre i England. Dommeren oppsummerer argumentasjonen om utstedelse av arrestordren på Assange. Julian Assange lytter oppmerksomt, der han sitter ved siden av en rettsbetjent bak glassveggen i rettssal 3.
Assange er kledd i mørk dress, skjorte og slips, med et skjerf hengende løst rundt halsen.

11.44: Riddle tar for seg Assange-advokat Bjørn Hurtigs manglende detaljer om forsøkene på å få tak i WikiLeaks-grunnleggeren før og etter at han forlot landet. Han sier han ikke vet hvorfor Assange ikke lot seg avhøre mellom 21. og 29. september 2010, fordi han ikke har hørt Assanges egen forklaring om dette forholdet. 

11.42: Dommer Howard Riddle går gjennom saken. Han redegjør for påstandene om politilekkasje om anklagene mot Julian Assange, om avhør av kvinnene og forsøkene på å avhøre Assange.
 
Overgrepsanklager Svenske myndigheter vil avhøre Assange om påstander fra to kvinner om seksuelle overgrep.

Den ene kvinnen hevder at han nektet å bruke kondom da de hadde sex, mens den andre hevder at Assange hadde sex med henne mens hun sov, dette også uten bruk av kondom.

Den 39 år gamle dataeksperten som har fått USA på nakken for lekkasjer av amerikanske hemmelige dokumenter, insisterer på at han er uskyldig i voldtektsanklagene i Sverige.

- Åpenbart urettferdig Under rettshøringen om utleveringsbegjæringen tidligere i måneden hevdet Assanges advokater at han ikke vil få en rettferdig behandling i det svenske rettssystemet,

- Du kan ikke få en rettferdig rettssak hvis publikum og pressen ikke får anledning til å følge saken. Assange har ikke har noe å frykte dersom saken føres åpent og rettferdig. Det er åpenbart urettferdig at Assange skal utleveres, og møte i en hemmelig rettssak. Dette kan vi ikke tillate, sa advokat Geoffrey Robertson.

Interpol utstedte 18. november i fjor en internasjonal arrestordre mot Assange, og han ble pågrepet da han meldte seg for politiet i Storbritannia 7. desember.

Den 14. desember ble Assange løslatt mot kausjon, under strenge vilkår. Han er utstyrt med fotlenke og har daglig meldeplikt til politiet.