Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assanges ankesak opp for retten tirsdag

Skal vurdere om Wikleaks-grunnleggeren skal utleveres til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag starter en to dager lang rettshøring i London, der den 40 år gamle australieren gjør et nytt forsøk på å få opphevet utleveringsordren.

Assange, som ble pågrepet i desember i fjor, ble først beordret utlevert fra Storbritannia til Sverige i februar. Pågripelsen skjedde etter at to svenske kvinner anklaget ham for voldtekt og seksuelle overgrep.

Assange er ikke formelt siktet i Sverige, men svenske myndigheter ønsker å avhøre ham om anklagene.

Begrenset frihet I februar hevdet forsvarerne hans at WikiLeaks-grunnleggeren ikke vil få rettferdig behandling i en eventuell rettssak i Sverige, noe retten ikke fant grunnlag for.

Beskyldningene mot WikiLeaks-grunnleggeren kom samtidig som varslernettstedet var i ferd med å frigi flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter om den amerikanske utenrikstjenesten.

Tidligere hadde WikiLeaks lekket forsvarsdokumenter både fra militæroperasjonen i Afghanistan og Irak-krigen.

Siden februar har Assange vært løslatt mot kausjon. Han har begrenset bevegelsesfrihet og bærer et elektronisk ankelbånd.

Frykter USA-utlevering Assange har hevdet at svenske myndigheter kommer til å utlevere ham til USA, der han etterforskes i forbindelse med dokumentlekkasjene.

Ifølge Assange er det fare for at han kan bli idømt dødsstraff eller bli sendt til militærfengselet i Guantanamo på Cuba, dersom han utleveres til USA.

Dersom utleveringsordren blir stående, har Assange varslet at han vil ta saken til høyesterett.

(NTB)

FOTLENKE: Her er Assanges fot - med fotlenke - under husarresten i England. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
FOTLENKE: Her er Assanges fot - med fotlenke - under husarresten i England. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth/Scanpix Vis mer