Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assistent-gigant må gi de ansatte 16,6 millioner etter Dagbladet-avsløring

Brøt arbeidsmiljøloven og fulgte ikke overtidsreglene.

I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I en assistentperm som Dagbladet fikk tilgang til sto det at de ansatte først skulle få overtid når de jobbet lengre enn 11 timer. Dette på å tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timen, ifølge arbeidsmiljøloven.
I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I en assistentperm som Dagbladet fikk tilgang til sto det at de ansatte først skulle få overtid når de jobbet lengre enn 11 timer. Dette på å tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timen, ifølge arbeidsmiljøloven. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Det har vært et krevende og omfattende arbeid, men vi er først og fremst glade for å kunne sette et punktum, sier kommunikasjonsansvarlig i Uloba, Hans Hjellemo til Dagbladet.

Fredag kveld sendte organisasjonen ut en pressemelding hvor de skrev at de etterbetaler 16,6 millioner til deres ansatte i Oslo. Gjennomsnittsutbetalingen har vært mellom 8 000 og 10 000 kroner, skriver Uloba.

I 2011 avslørte Dagbladet at Uloba brøt arbeidsmiljøloven på en rekke punkter, blant annet betalte selskapet overtid først etter 11 timer i stedet etter 9 timer slik loven sier. Arbeidstilsynet konkluderte seinere at assistent-giganten hadde brutt arbeidsmiljøloven.

6000 assistenter Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av de funksjonshemmede selv. Med over 6000 ansatte assistenter og 1100 andelseiere har bedriften blitt en gigant.

I 2013 konkluderte konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers med at Oslo kommune manglet kontroll på lønns- og arbeidsforholdene i bedriften. I etterkant av avsløringen lovte Uloba å etterbetale overtid til sine ansatte.

Først gang Dagbladet skrev om etterbetalingen sa Uloba at det bare gjaldt et fåtall. Men året etter måtte informasjonssjefen i Uloba, Jon Torp, innrømme at de måtte gå gjennom 100 000 timelister for 9 500 assistenter.

I 2013 krevde Oslo kommune at Uloba skulle utbetale overtidsgodtgjørelse til ansatte tilbake til 2003. Arbeidet med å etterbetale assistentene i Oslo har til nå tatt halvannet år.

Ti år tilbake i tid I pressemeldingen skriver Uloba at de satte ned en arbeidsgruppe som har gått gjennom timelistene ti år tilbake i tid.

- Fordi lister over assistenter ikke lå digitalt, har etterbetalingen vært svært krevende, sier Hjellemo til Dagbladet. Uloba skriver i pressemeldingen at de har identifisert 1799 assistenter i Oslo som skal ha etterbetaling. Til nå har 597 assistenter mottatt etterbetalingen, men siden Uloba mangler boligadressene til resten så jobber nå med å finne adressen til resten slik at etterbetalingen kan sluttføres.

Uloba har tidligere sagt de har måtte etterbetale 148 000 overtidstimer til 2800 assistenter. Nå har summen blitt lavere. 

Dagbladet fredag 1. juli 2011.
Dagbladet fredag 1. juli 2011. Vis mer

Også assistenter fra resten av landet kan ha krav på å få etterbetalt manglende overtid, men Uloba mener at assistentene må selv gjøre rede for sine krav.

«Det vil være alt for tid - og ressurskrevende om Uloba selv skal identifisere og utbetale pengene til antatt flere tusen assistenter», skriver Uloba i pressemeldingen.

- Strukket oss langt - Uloba har strukket seg meget langt i forhold til enigheten med Oslo kommune ved å etterbetale overtidsgodtgjørelse så langt tilbake som ti år i tid, sier Hjellemo, som sier at pengene de har etterbetalt er ubrukte lønnsmidler som Uloba hvert år tilbakefører til kommunene.

- Slik sett har Oslo kommune blitt 16,6 millioner kroner rikere som følge av at Uloba har finansiert tilbakebetalingen av oppsparte midler over år. I prinsippet er dette penger som skulle ha vært betalt av Oslo kommune, men først og fremst er vi glade for å ha brakt forholdene til våre assistenter i orden, sier Hjellemo.

Etter at Dagbladet begynte å skrive om handikapgiganten har Uloba inngått en tariffavtale med Fagforbundet.

- OMFATTENDE ARBEID: - Det har vært et krevende og omfattende arbeid, men vi er først og fremst glade for å kunne sette et punktum, sier kommunikasjonsansvarlig i Uloba, Hans Hjellemo til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET
- OMFATTENDE ARBEID: - Det har vært et krevende og omfattende arbeid, men vi er først og fremst glade for å kunne sette et punktum, sier kommunikasjonsansvarlig i Uloba, Hans Hjellemo til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!