Åsta-etterlatte tilbys 26 mill.

Totalt 26, 3 millioner kroner blir de etterlatte og overlevende etter Åsta-ulykken tilbudt i oppreisning fra NSB og Jernbaneverket. Leder i Støtteforeningen Ronnie Sundberg mener de ansvarlige slipper billig unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke fornøyd med at NSB ikke kan innrømme skyld. Vi vil at det skal koste så mye som mulig for de ansvarlige slik at det ikke skjer igjen, sier Sundberg.

Pessimistisk

Han ga uttrykk for pessimisme under en pressekonferanse fredag.

- Jeg synes NSB og Jernbaneverket fortsatt oppfører seg nonchalant med tanke på sikkerhet. Kanskje det må koste mange flere millioner for at de skal forstå, lurer Sundberg.

Han understreker likevel at Støtteforeningen er fornøyd med beløpene som er tilbudt med henblikk på gjeldende norsk erstatningsrett.

- Vi pårørende aksepterer at advokatene har gjort en god jobb og at de har oppnådd det som er mulig ut fra gjeldende norsk erstatn ingsrett. Ut fra det vi har opplevd og gått gjennom er det uansett ikke mulig å sette et beløp som kompenserer for det, sier Sundberg til NTB.

90 prosent må si ja

Togulykken 4. januar i fjor kostet 19 mennesker livet. 67 overlevende og 50 etterlatte er tilbudt «kompensasjon for ikke-økonomisk tap» som NSB og Jernbaneverket har bestemt at de vil kalle det.

90 prosent av de 117 som fikk tilbud i posten fredag, må takke ja for at utbetalingene skal gjennomføres. Støtteforeningen samt advokatene som har sittet i forhandlingsutvalget med NSB og Jernbaneverket anbefaler at de som får tilbudet mottar det.

- Vi anbefaler alle å godta tilbudet. Den enkelte skal være sikker på at de har fått et godt tilbud, sier advokat Tom Eivind Haug.

Det var styret i Støttegruppen som tok initiativ til å starte forhandlingene tidlig i år 2000.

- Det var vesentlig å få et politisk signal fra samferdselsministeren. NSB og Jernbaneverket var trege med å komme på banen. De ventet til granskingskommisjonen kom med sin kritikk, sier advokat Espen Komnæs.

65.000-350.000

Størrelsen på tilbudet til den enkelte overlevende er satt i forhold til de påkjenninger den enkelte har vært utsatt for og varierer fra 65.000 til 250.000 kroner. For etterlatte er det først og fremst lagt vekt på om den omkomne hadde forsørgeransvar, og beløpet varierer her fra 200.000 til 350.000 kroner.

- Vi har jobbet for å få så høye beløp som mulig for alle grupper, men vi fikk ikke gjennomslag for søskenerstatning og vi fikk lavere beløp enn vi startet med, sier Komnæs.

Utgiftene skal deles mellom NSB og Jernbaneverket og svarfristen går ut 26. april. Etter det bortfaller tilbudet.

Bildetekst(er):

Advokat Tom Eivind Haug anbefaler de overlevende og etterlatte er Åsta-ulykken å godta tilbudet om oppreisning fra NSB og Jernbaneverket. Fra venstre sitter medlem i Støtteforeningen Tor Brekken og leder i Støtteforeningen Ronnie Sundberg, samt advokat Espen Komnæs.

(Foto: Erlend Aas, Scanpix.) (Breddebilde)

Advokat Espen Komnæs (foran) og advokat Tom Eivind Haug har vært med på å forhandle fram oppreisningstilbudet de overlevende og etterlatte etter Åsta-ulykken blir tilbudt fra NSB og Jernbaneverket. (Foto: Erlend Aas, Scanpix.) (Høydebilde)