DREPTE ÅTTE: Regjeringskvartalet, sett fra Grubbegata 22. juli. I dag har politiet rekonstruert eksplosjonen på testområdet Gråfjell på Rena. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
DREPTE ÅTTE: Regjeringskvartalet, sett fra Grubbegata 22. juli. I dag har politiet rekonstruert eksplosjonen på testområdet Gråfjell på Rena. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .Vis mer

- Åstedet ble seende ganske likt ut

Under dagens prøvesprengning fylte politiet samme type varebil med like mye sprengstoff som Anders Behring Breivik hevder å ha brukt 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal politiet analysere bilder og måleresultater fra sprengningen for å finne ut om massedrapsmannen snakker sant om bomba.

Politiet fyllte en Volkswagen Crafter varebil med 950 kilo sprengstoff, og sprengte den på testområdet Gråfjell på Rena klokka 14.25 i dag.

Sprengningen, som skulle simulere sprengningen i regjerinskvartalet 22. juli, kunne måles på 28 av Norges målestasjoner for jordskjelv.

- Vi brukte en tilsvarende bil, og brukte tilsvarende mengde av det bombestoffet han hevder å ha brukt i bomba, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Han sto selv 1100 meter unna stedet der bomba gikk av.

- Vi så lidkulen, og bilen forsvant totalt. Etter noen sekunder kom lyden og trykket. Det var svært kraftig, sier Hatlo.

- Unik mulighet Han opplyser at sprengingen gikk etter planen.

UNDERJORDISKE GANGER: Bombebilen ble passert like over to etasjer med underjordiske ganger under Regjeringskvartalet. Det kan ha absorbert mye av bombens sprengkraft. Foto: Dagbladet
UNDERJORDISKE GANGER: Bombebilen ble passert like over to etasjer med underjordiske ganger under Regjeringskvartalet. Det kan ha absorbert mye av bombens sprengkraft. Foto: Dagbladet Vis mer

I tillegg til å sprenge en Volkswagen Crafter varebil, stilte politiet opp to biler rundt bomba, i tilsvarende avstand som det de sto på i regjeringskvartalet.

- Det er for tidlig å konkludere med om analysen vil samsvare med Breiviks forklaring, men åstedet ble seende ganske likt ut når det gjelder skader på de andre bilene vi hadde plassert der, sier Hatlo.

Politiet hadde trykkmålere i lufta og på bakken, samt en rekke kameraer på stedet.

Nå vil kriminalteknikkere og bombeeksperter gå nye igjennom dataene fra sprengingen for å se om Anders Behring Breiviks beskrivelse av bomba han plasserte i Regjeringskvartalet stemmer.

- Vi hadde en unik mulighet til å prøve effekten mot hans forklaring, i og med at det samme bombestoffet lå på gården. Dette vil gi oss en ytterligere bekreftelse, sier Hatlo.

Politifolk fra Kripos og Europol var også til stede under sprengningen.

Underjordiske ganger Anders Behring Breivik parkerte varebilen han hadde leid rett foran hovedinngangen fra Grubbegata til høyblokka i regjeringskvartalet. Rett under bilen var det to etasjer med underjordiske tunneller, som blant annet brukes til å frakte dokumenter mellom departementene. Bomba etterlot seg et stort krater som gikk igjennom begge tunnelletasjene rett under bilen.

BRUKTE KUNSTGJØDSEL: Sekker med kunstgjødsel fotografert lørdag på gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot Øst i Hedmark. Politiet har brukt Breiviks eget klargjorte bombemateriale under dagens sprengning. Foto: Jo E. Brenden / Scanpix
BRUKTE KUNSTGJØDSEL: Sekker med kunstgjødsel fotografert lørdag på gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot Øst i Hedmark. Politiet har brukt Breiviks eget klargjorte bombemateriale under dagens sprengning. Foto: Jo E. Brenden / Scanpix Vis mer

Det er antatt at effekten av bomba ville vært enda større om ikke så mye av sprengkraften hadde blitt absorbert nedover, men politiet gjorde ikke noe forsøk på å gjennskape tunnelene som var under bombebilen da de sprengte testbomba i går.

Avhørt om forventninger I avhør har Anders Behring Breivik snakket om hva slags skader han forventet at den 950 kilos gjødselbomba skulle gjøre i regjeringskvartalet.

- Han har snakket om sine forventninger i forhold til hvor stor skade bomba skulle gjøre, men innholdet i det vil jeg ikke gå inn på, sier Hatlo.

Det er tidligere kjent at Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel i forkant av terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli. Deler av dette skal politiets teknikere ha funnet klargjort på gården.

Politiet gjennomførte 26. august en kontrollert prøvesprengning av en liten del av bombestoffet på Vålstua gård.

LEIDE GÅRD: Anders Behring Breivik bodde på Vålstua gård på Åsta fra 1. mai i år, fram til 22. juli. Mesteparten av tiden der gikk med på å lage den 950 kilo tunge bomba.Foto: Lars Bryhn Nyland / Dagbladet
LEIDE GÅRD: Anders Behring Breivik bodde på Vålstua gård på Åsta fra 1. mai i år, fram til 22. juli. Mesteparten av tiden der gikk med på å lage den 950 kilo tunge bomba.Foto: Lars Bryhn Nyland / Dagbladet Vis mer