NÆRE: Asteroiden DD45 passerte bare 75 000 kilometer unna jorda i dag. DD45 er den utydelige og avlange lysflekken i ringen oppe til høyre. Se en animasjon over bevegelsene hos Spaceweather.com Foto: Spaceweather.com
NÆRE: Asteroiden DD45 passerte bare 75 000 kilometer unna jorda i dag. DD45 er den utydelige og avlange lysflekken i ringen oppe til høyre. Se en animasjon over bevegelsene hos Spaceweather.com Foto: Spaceweather.comVis mer

Asteroide bommet såvidt på jorda i dag

DD45 kunne utslettet en by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jorda fikk storfint besøk i 14.30-tida i dag, da asteroiden 2009 DD45 suste forbi - usle 75 000 kilometer unna oss.

Det er mye nærmere jorda enn månen - og bare dobbelt så langt unna som de fleste geostasjonære satellitter, opplyser astronom og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.no.

- Denne kom ganske nærme. Det er det som gjør den spesiell, sier Brekke.

•Se bilder av asteroidens ferd over himmelen hos Spaceweather.com. Se animasjon over dens bane i solsystemet hos NASA.

Liten og «ufarlig»
Størrelsen på asteroiden er beskjeden, bare 30 til 40 meter i diameter, men et sammenstøt med jorda kunne fått alvorlige lokale konsekvenser dersom den hadde truffet et bebygd område.

At asteroider kommer nære jorda er slett ikke uvanlig, men at de treffer er yderst sjeldent. Og sjansene er marginale for at nedslaget i så fall er nære folk.

- Heldigvis er sjansene størst for at den ville truffet et øde område. Mesteparten av jordas overflate er vann, og mesteparten av landjorda er ubebodd, sier Brekke.

Asteroiden er for liten til at konsekvensene ville blitt globale, og astronomen sammenlikner DD45 med den som tidlig om morgenen 30. juni 1908 traff Tunguska-området i Sibir.

Tunguska-asteroiden traff jordatmosfæren i 54 000 kilometer i timet. Dette varmet den omliggende lufta til 24 700 grader, og kombinasjonen av trykk og temperatur førte til en eksplosjon som tilsvarte om lag 185 Hiroshima-atombomber, skriver NASA.

80 millioner trær ble blåst over ende i et område på 2150 kvadratkilometer, og nedslaget ville uten problemer utslettet en storby.

Vanskelig å se
Skyandtelescope.com melder at DD45 først ble oppdaget for fire dager siden, men Brekke beroliger med at større - og potensielt farligere asteroider - trolig vil bli observert i bedre tid, og at dette er noe astronomer tar alvorlig.

TREHOGST: Mange millioner trær ble blåst over ende da en asteroide kom susende inn i luftrommet over Tunguska, Sibir, tidlig om morgenen i 1908. Asteroiden som i dag passerte jorda var trolig på samme størrelse. Foto: SCANPIX/AP Photo
TREHOGST: Mange millioner trær ble blåst over ende da en asteroide kom susende inn i luftrommet over Tunguska, Sibir, tidlig om morgenen i 1908. Asteroiden som i dag passerte jorda var trolig på samme størrelse. Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer

- De større asteroidene ser man tidligere, slik at man kan forsøke å iverksette tiltak dersom man ser den vil treffe jorda. De fleste store fra asteroidebeltet utenfor Mars er kartlagt, og i 2036 vil en som er mye større passere jorda, sier Brekke.

Asteroiden Apophis skapte bekymring da den ble oppdaget for noen år siden. I 2029 passerer den så nære jorda at den kan treffe kommunikasjonssatellitter - mens den i 2036 står i fare for å komme enda nærmere.

- Den er rundt 600 meter i diameter, og vil være nærmest oss fredag den 13 2036. Mange har tolket dette som slutten på verden, men den vil nok ikke treffe oss. Men dersom den hadde gjort det så ville det fått store konsekvenser, sier Brekke.

Små sjanser
I en pressemelding fra NASA i april i fjor, kunngjorde romfartsorganisasjonen at sannsynligheten for at Apophis treffer er 1 til 45 000.

Men én ting er sikkert: Jorda har blitt truffet av «kontinentknusere» en rekke ganger før, og vil bli truffet igjen. Det handler om å oppdage de på et tidlig tidspunkt, og Pål Brekke sier teknologien stadig blir bedre for å oppdage legemer som kommer på besøk.

- Om det skjer om 100 eller 1000 år er vanskelig å si. Vi må forberede oss på at det kan skje. Norge er nå med i et europeisk prosjekt som skal overvåke asteroider som kan komme mot jorda, sier Brekke.

•Les mer om asteroider og varsling hos romsenter.no.

Foreløpige beregninger viser at det finnes opp mot 1,9 millioner asteroider med en diameter over én kilometer i vårt solsystem. Den største heter Ceres, og er 950 kilometer i diameter.

SVÆRT: Et 49 000 år gammelt asteroidekrater i staten Arizona, USA. Foto: SCANPIX/GETTY/AFP PHOTO/HO/NASA
SVÆRT: Et 49 000 år gammelt asteroidekrater i staten Arizona, USA. Foto: SCANPIX/GETTY/AFP PHOTO/HO/NASA Vis mer