Asteroide bommet såvidt på jorda i dag

DD45 kunne utslettet en by.

NÆRE: Asteroiden DD45 passerte bare 75 000 kilometer unna jorda i dag. DD45 er den utydelige og avlange lysflekken i ringen oppe til høyre. Se en animasjon over bevegelsene hos Spaceweather.com Foto: Spaceweather.com
NÆRE: Asteroiden DD45 passerte bare 75 000 kilometer unna jorda i dag. DD45 er den utydelige og avlange lysflekken i ringen oppe til høyre. Se en animasjon over bevegelsene hos Spaceweather.com Foto: Spaceweather.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Jorda fikk storfint besøk i 14.30-tida i dag, da asteroiden 2009 DD45 suste forbi - usle 75 000 kilometer unna oss.

Det er mye nærmere jorda enn månen - og bare dobbelt så langt unna som de fleste geostasjonære satellitter, opplyser astronom og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Dagbladet.no.

- Denne kom ganske nærme. Det er det som gjør den spesiell, sier Brekke.

•Se bilder av asteroidens ferd over himmelen hos Spaceweather.com. Se animasjon over dens bane i solsystemet hos NASA.

Liten og «ufarlig»Størrelsen på asteroiden er beskjeden, bare 30 til 40 meter i diameter, men et sammenstøt med jorda kunne fått alvorlige lokale konsekvenser dersom den hadde truffet et bebygd område.

At asteroider kommer nære jorda er slett ikke uvanlig, men at de treffer er yderst sjeldent. Og sjansene er marginale for at nedslaget i så fall er nære folk.

- Heldigvis er sjansene størst for at den ville truffet et øde område. Mesteparten av jordas overflate er vann, og mesteparten av landjorda er ubebodd, sier Brekke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer