Asteroide kan treffe jorda i 2040

En ekspertgruppe i FN jobber nå med å se på muligheter for hvordan man kan unngå en kjempesmell.

KAN TREFFE: Asteroiden 2011 AG5 kan treffe jorda i 2040. Norske eksperter er imidlertid ikke bekymret. Foreløpige beregninger viser at det er 1/625 dels sjanse for at asteroiden er på kollisjonskurs med jorda, og forskerne tror tallet vil nedjusteres når man vet mer om asteroiden.

Illustrasjon: NASA / SCANPIX
KAN TREFFE: Asteroiden 2011 AG5 kan treffe jorda i 2040. Norske eksperter er imidlertid ikke bekymret. Foreløpige beregninger viser at det er 1/625 dels sjanse for at asteroiden er på kollisjonskurs med jorda, og forskerne tror tallet vil nedjusteres når man vet mer om asteroiden. Illustrasjon: NASA / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nyoppdagede asteroiden, som skal være over 140 meter bred, har fått navnet 2011 AG5.

Ifølge Daily Mail skal den allerde ha skapt bekymring hos FN. Derfor har en ekspertgruppe nå blitt nedsatt for å se på muligheter for hvordan man kan unngå en kjempesmell.

Ett av alternativene som diskuteres er å bruke atomvåpen og dermed styre asteroiden vekk fra jorda. Ett annet er å bruke en sonde som presser den i en annen retning.

- Mange alternativer Ifølge seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter finnes det også andre alternativer:

- Det enkleste kan nok være å lande på asterodien, og defra skyve den litt av kurs over mange år, sier han til Dagbladet.

Et annet alternativ er å bruke gravitasjonsmetoden, forklarer han.

- Det er å legge et romskip tett inntil slik at gravitasjonskreftene fra denne vil trekke litt på asteroiden. Det vil nok fungere, men det krever at motorene til sonden fungerer over veldig lang tid, noe som kan være en utfordring, sier han.

Også han tror at eksplosjonen fra en kjernefysisk reaksjon nær asteroiden kan gjøre jobben.

- God tid - Men skuren av asteroidebiter som oppstår kan være mer uberegnelige og farligere enn selve asteroiden, forklarer han.

MANGE ALTERNATIVER: Ifølge seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter finnes det mange alternativer for hvordan man kan unngå en kjempesmell med asteroiden. Foto: Tore Meek / Scanpix
MANGE ALTERNATIVER: Ifølge seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter finnes det mange alternativer for hvordan man kan unngå en kjempesmell med asteroiden. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Derfor er det kanskje en bedre ide å sende opp romsonder med store speil eller solseil som skal fly nær asteroiden, tror han. De vil reflektere sollyset og varme opp den ene siden av asteroiden.

- Sprayen av materiale fra asteroiden som oppstår fra varmen vil dytte asteroiden ut i en ny bane. Det aller viktigste for å unngå å bli truffet av en asteroide er likevel tid, sier han.

Ikke bekymret Men mest sannsynlig vil ingen av disse alternativene bli nødvendige å ta i bruk. Foreløpige beregninger viser nemlig at det bare er 1/625 dels sjanse for at asteoriden 2011 AG5 treffer jorda.  

Professor i astronomi, Kaare Aksnes, mener sjansene for et treff er langt mindre enn det de første beregningene viser.

- Jeg har akkurat sjekket opplysningene som foreligger, og ser at det er anslått at det er 1/625 dels sjanse for at den treffer jorda. Det er egentlig veldig lite, og når vi får flere observasjoner om asteoriden er det stor sannsynlighet for at risikoen blir mindre, sier Aksnes til Dagbladet.

- Vi har bare visst om denne asteoriden i ett år, og mindre enn halvparten av dens bane er avdekket. Banen er med andre ord svært usikker. For at det skal være 1/625 dels sjanse for at den treffer jorda, må den forøvrig først treffe et bittelite område i 2023, legger han til.

- Sannsynligheten justeres Heller ikke astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er bekymret for et kjempesmell i 2040.

- Jeg tror ikke at 2011 AG5 er en trussel, og viser det seg at den er det har vi flere verktøy for hvordan vi kan endre banen dens, sier han til Dagbladet.

Også han tror at sannsynligheten for at 2011 AG5 vil treffe, vil avta med tida.

IKKE BEKYMRET: Professor i astrofysikk, Kaare Aksnes, tror sannsynligheten er liten for at 2011 AG5 treffer jorda i 2040. - Det er anslått at det er 1/625 dels sjanse for at den treffer jorda. Det er egentlig veldig lite, og når vi får flere observasjoner om asteoriden er det stor sannsynlighet for at risikoen blir mindre, sier Aksnes til Dagbladet.
IKKE BEKYMRET: Professor i astrofysikk, Kaare Aksnes, tror sannsynligheten er liten for at 2011 AG5 treffer jorda i 2040. - Det er anslått at det er 1/625 dels sjanse for at den treffer jorda. Det er egentlig veldig lite, og når vi får flere observasjoner om asteoriden er det stor sannsynlighet for at risikoen blir mindre, sier Aksnes til Dagbladet. Vis mer

- Saken er den at når banen er så usikker vet man ikke nøyaktig hvor asteoriden befinner seg, og da viser det seg nesten alltid at den bommer, sier han til Dagbladet.

Han viser til at det ble anslått at det var 1/16 dels sjanse for at asteoriden Apothis skulle treffe jorda da den ble oppdaget.

- Nå er det justert til 1/440 000 dels sjanse, sier Roed Ødegaard.

-INGEN TRUSSEL: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tror ikke 2011 AG5 er en trussel. - Viser det seg at den er det har vi flere verktøy for hvordan vi kan endre banen dens, sier han til Dagbladet.

Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
-INGEN TRUSSEL: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tror ikke 2011 AG5 er en trussel. - Viser det seg at den er det har vi flere verktøy for hvordan vi kan endre banen dens, sier han til Dagbladet. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer