PASSERER I MORGEN: Diagrammet viser hvordan asteroiden i morgen vil passere jorda. Det vil den gjøre i en hastighet på 31 000 kilometer i timen. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech
PASSERER I MORGEN: Diagrammet viser hvordan asteroiden i morgen vil passere jorda. Det vil den gjøre i en hastighet på 31 000 kilometer i timen. Illustrasjon: NASA/JPL-CaltechVis mer

Asteroide på størrelse med et fotballstadion passerer jorda i dag

- Menneskeheten bør være takknemlig for at den ikke har kurs mot jordkloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vil en gigantisk asteroide passere oss. Det er ingen fare for at den vil treffe jorda, ifølge astronomene, men likevel er det grunn til å ta passeringen på alvor.

Årsaken er asteroidens størrelse.

Ifølge Space.com er den nemlig like stor som et fotballstadion. Den er 1076 fot, eller 325 meter bred. Den er ti ganger større enn meteoren som eksploderte i lufta i Russland i fjor, skriver USA Today.

PÅ SITT NÆRMESTE: Når 2014 HQ124 i morgen er på sitt nærmeste jorda, er den fortsatt 1,25 millioner kilometer unna oss.
Illustrasjon: 
NASA/JPL-Caltech
PÅ SITT NÆRMESTE: Når 2014 HQ124 i morgen er på sitt nærmeste jorda, er den fortsatt 1,25 millioner kilometer unna oss. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech Vis mer

Selv kaller astronomene asteroiden for «The Beast», men udyrets egentlige navn er 2014 HQ124.

Den ble oppdaget så seint som 24. april i år, opplyser NASA på sine nettsider, som også skriver at «The Minor Planet Center» har klassifisert den som en potensielt farlig asteroide.

Når det enorme objektet passerer jorda, er det forventet at det vil holde en hastighet på 31 000 kilometer i timen.

- Katastrofe Meteoren som i fjor fikk internasjonal oppmerksomhet etter at den eksploderte i lufta over Uralfjellene i Russland, var cirka 55 fot bred (drøye 16 meter). Sammenstøtet førte til massive sjokkbølger. Bakken ristet, vinduer knuste og mer enn 1000 mennesker ble skadet.

METEOR: Meteoren som gikk i oppløsning over Uralfjellene i fjor, brant delvis opp i den laveste delen av atmosfæren. Foto: AP Photo/AP/Scanpix
METEOR: Meteoren som gikk i oppløsning over Uralfjellene i fjor, brant delvis opp i den laveste delen av atmosfæren. Foto: AP Photo/AP/Scanpix Vis mer

Dersom 2014 HQ124 - eller «The Beast» - hadde truffet jorda i morgen, ville skadeomfanget blitt langt mer omfattende.

- Menneskeheten bør være takknemlig for at den ikke har kurs mot jordkloden, skriver Scientific American.

- Det ville definitivt blitt katastrofe om den hadde truffet jorda, sier asteroide-ekspert Mark Boslough, ifølge nettstedet.

- Hadde den truffet en by, ville den definitivt utslettet et helt hovedstadsområde, fortsetter han.

Langt unna Ifølge en Wikipedia-artikkel ville det blitt skapt et krater i jordoverflaten på 5 kilometer, dersom asteroiden hadde truffet planeten vår. Sammenstøtet ville dessuten frigitt energi tilsvarende 2000 megatonn TNT.

- Det som er urovekkende er at steinen er så stor, og at den kommer såpass nær oss. Om den hadde truffet jorda ville man ikke målt energien som hadde blitt frigjort i kilotonn, slik man gjorde med atombombene som endte 2. verdenskrig, men i megatonn, sier astronom Bob Bermanved Slooh-observatoriet, ifølge USA Today.

Men ifølge ekspertene er vi altså trygge. Når 2014 HQ124 i morgen er på sitt nærmeste jorda, er den fortsatt 1,25 millioner kilometer unna oss, skriver Scientific American.