-FØLG MED: En asteroide som har fått navnet 2012 TC4 vil i oktober 2017 komme svært nær jorda, mener forskere. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX
-FØLG MED: En asteroide som har fått navnet 2012 TC4 vil i oktober 2017 komme svært nær jorda, mener forskere. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIXVis mer

- Asteroide på vei mot jorda i 2017

Verdt å følge nøye med på, ifølge astronom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For annen gang på bare fem år vil asteroiden 2012 TC4 i oktober 2017 komme faretruende nær jorda. 

Det mener astronom Judit Györgyey-Ries ved universitetet i Texas.

- Det er 0,00055 prosent kumulativ sjanse for at den vil treffe jorda. Den er noe vi bør følge med på, sier Györgyey-Ries til nettstedet astrowatch.net.

Og det blir den.

Det arbeides nå både med å fastslå den eksakte banen til steinen, samt sannsynligheten for et mulig sammenstøt.

- Ingen sjanse Det finnes rundt 8000 kjente Near-Earth Objects - såkalte NEO-er. De blir alle registrert, og avstanden til jorda rangeres blant annet i en oversikt utarbeidet av Minor Planet Center ved Den internasjonale astronomiske union (IAU).

NASAs Asteroid Watch har også fått øynene opp for asteroiden 2012 TC4.

Ifølge dem er det ingen sjanse for at den vil treffe jorda, skriver astrowatch.net.

Asteroiden er anslått å være opptil 40 meter bred, eller på størrelse med frihetsgudinnen i New York. Det betyr at den er dobbelt så stor som meteoren som eksploderte over den russiske byen Chelyabinsk i februar 2013.

Meteoren, som skadet 1500 mennesker og ødela mer enn 7000 bygninger, var cirka 20 meter bred.

Svært nær 2012 TC4 ble oppdaget i oktober 2012, via et teleskop lokalisert på Hawaii. Mindre enn en uke seinere var den i et område som kategoriseres som svært nær jorda - cirka 100 000 kilometer unna, skriver Tech Times.

Et sammenstøt mellom 2012 TC4 og jorda vil potensielt kunne føre til store ødeleggelser. Ifølge astrowatch.net er fortsatt både den nøyaktige størrelsen på asteroiden - og avstanden til jorda når den passerer, ikke endelig definert. Men basert på observasjoner fra da den samme steinen suste forbi oss i 2012, tror forskerne altså at den kan være så stor som 40 meter bred.

Størrelsen på asteroiden er estimert utfra dens lysstyrke, forteller Detlef Koschny, leder av Near-Earth Object-programmet.

Størrelsen avgjør Om den viser seg å være 40 meter bred, og av jern - og på vei mot jorda, vil den overleve ferden gjennom atmosfæren og skape et krater om den treffer land. Om den viser seg å være et 10 meter bredt steinete objekt, vil den neppe blitt lagt merke til, sier han.

Han er uansett ikke bekymret for at noen av delene skal skje:

- Det er én sjanse av en million at asteroiden vil treffe oss, sier Koschny.

Flytte asteroide ut av kurs Tidligere denne måneden ble det kjent at Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA planlegger å gjøre det som vi flere ganger har sett utspille seg på film. De skal flytte en asteroide ut av sin opprinnelige kurs.

Romfartsorganisasjonen har allerede startet planleggingen for lanseringen av det som har fått navnet Asteroid Impact Mission (AIM), som starter i oktober 2020.