AstraZeneca-vaksinen

AstraZeneca lover oppdaterte data

USAs nasjonale institutt for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) hevder at AstraZeneca kan ha levert ufullstendige data om coronavaksinens effektivitet. AstraZeneca svarer at de skal komme med oppdaterte analyser.

ASTRAZENECA: Norge og flere andre land har satt vaksineringen med AstraZenecas vaksine på pause etter flere tilfeller av blodpropp. USA ber selskapet om oppdaterte data for å fastslå effektiviteten. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez/NTB
ASTRAZENECA: Norge og flere andre land har satt vaksineringen med AstraZenecas vaksine på pause etter flere tilfeller av blodpropp. USA ber selskapet om oppdaterte data for å fastslå effektiviteten. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag skrev AstraZeneca i en pressemelding at deres coronavaksine er 79 prosent effektiv for å hindre symptomatisk covid-19, og at den gir 100 prosent beskyttelse mot å utvikle alvorlig sykdom.

Over 32 000 personer har deltatt i studien - de fleste i USA, men også i Chile og Peru.

Ifølge AstraZeneca hadde også Data and Safety Monitoring Board (DSMB), en uavhengig gruppe av eksperter, gjennomført en studie av bivirkninger som følge av coronavaksinen.

I pressemeldingen heter det at DSMB ikke fant noen økt risiko for blodpropp som følge av vaksinen blant 21 583 deltakere som hadde fått minst én vaksinedose.

- Oppfordrer selskapet til å samarbeide

Tirsdag skriver USAs nasjonale institutt for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) i en uttalelse at DSMB har uttrykt bekymring for at AstraZeneca har inkludert utdatert informasjon i studien, og at dette kan ha gitt et ufullstendig bilde av dataene som legges til grunn for konklusjonen om vaksinens effektivitet.

Instituttet ledes av USAs smittevernsjef Anthony Fauci, og er underlagt det amerikanske helsedepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer