Astrid Sehl (33) reddet fra gisseltakerne i skytedrama

Astrid Sehl (33) i Flyktninghjelpen i god behold, alle de fire kidnappede hjelpearbeiderene ble reddet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire hjelpearbeiderne som fredag ble bortført i Kenya er nå i sikkerhet.

De ble reddet etter en skuddveksling mellom kidnapperne og regjeringsstyrker rett over grensen fra Kenya.

Klokken 13 mandag holdt Flyktningshjelpen pressekonferanse i Oslo.

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson er glad for at det hele er over.

- Jeg er lettet samtidig som jeg tenker på at vi har en kollega som er drept. Dette har vært en svært dramatisk hendelse, og det er det verste som har skjedd i Flyktninghjelpens historie, sier Rasmusson til Dagbladet.

I sikkerhet etter dramaet Navnene på arbeiderne som ble kidnappet er Astrid Sehl (33) fra Norge, Steven Dennis (37) fra Canada, Qurat-Ul-Ain Sadzai (38) fra Canada og Glenn Costes (40) fra Filipinene.

Sehl er tidligere journalist, men har de siste årene vært tilknyttet Flyktninghjelpen. Hun har reist i land som Liberia, Afghanistan, Pakistan, Sudan og Somalia og har lang utenrikserfaring.

Elisabeth Rasmusson, informerte pressen om dramaet som utspant seg.

- Hjelpearbeiderne sitter i dette øyeblikket på et fly til Nairobi. De ble tatt godt vare på av kidnapperne og fått både mat og drikke, sier Rasmusson.

Ukjent motiv Den innleide sjåføren Abdi Alis ble drept og to andre ble skadet i angrepet fredag.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Våre tanker går til de pårørende. Dette er kolleger, og det er selvfølgelig veldig trist. De skadde er i stabil tilstand og vi har kontakt med familiene deres, sier hun.

Rasmusson kunne ikke gi ytterligere detaljer om motivet for angrepet.

- Vi vet ikke om hvem som står bak angrepene, og heller ikke motivene. Vi vet ikke om det var politiske eller økonomiske motiver de hadde, eller om det var en gruppe som kun ville skade hjelpearbeidere. Vi har ikke hatt noen som helst kontakt med angriperne. Hverken direkte eller indirekte, sier Rasmusson.

Sluppet løs lørdag Det er Kenyanske myndigheter som har hatt ansvaret for aksjonen, og Rasmussen ber alle spørsmål rundt aksjonen rettes dit.

- Vi kan ikke gå inn på detaljer rundt aksjonen da vi ikke har nok informasjon foreløpig. Vi har hele tiden fått informasjon fra Kenyanske myndigheter, og fikk vite lørdag at de var sluppet løs, men dette fikk vi ikke bekreftet, sier hun

Det vil bli holdt en debriefing når hjelpearbeiderne lander i Nairobi.

Sjef for internasjonal avdeling i flyktningshjelpen, Toril Brekke, mener denne hendelsen gjør arbeidet til flyktningshjelpen vanskeligere.

- Det er en kristisk og vanskelig situasjon i Dadaab. 500 000 mennesker er avhengig av mat og vann, det er derfor vi er der og hjelper til. Denne hendelsen gjør vårt arbeid mer komplisert, for vi ønsker ikke å risikere livet til våre ansatte. Foreløpig vet vi ikke hvordan arbeidet skal fortsette, sier hun.

Støre fornøyd Norsk UD har også vært innblandet i saken.

- Jeg er glad og lettet over at de fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen nå er i sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Jeg gleder meg med Flyktninghjelpen og alle deres medarbeidere over at denne saken nå er løst, sier utenriksministeren.

- Jeg ønsker å rette en stor takk til kenyanske myndigheter som har bidratt til en løsning på saken. Jeg var i kontakt med den kenyanske utenriksministeren i går, mens etterforskningen fortsatt pågikk, og anerkjente kenyanske myndigheters innsats. Jeg vil i dag takke alle på kenyansk side for deres bidrag, sier Støre.

Utviklingsminister Heikki Holmås deltar i dag på et toppmøte om Somalia i Roma.

- Arbeidet solidaritetsorganisasjoner, som Flyktninghjelpen, gjør i fattige land er livsviktig. De hjelper folk der de er, og betydningen av jobben de gjør er enorm. Det er viktig at de også i framtida kan gjøre denne jobben på en forsvarlig måte, sier Holmås.

- Hjelpearbeidere på Afrikas Horn er utsatt og det er mange eksempler på både trusler og vold mot de som jobber for å hjelpe andre. Våre tanker går til de etterlatte til den kenyanske sjåføren som ble drept da bortføringen fant sted, sier utenriksministeren.