I STORMEN: Astrid Søgnen stanset ifølge Dagbladets kilder et møte mellom Thorkildsens forgjenger og bekymrede rektorer i Osloskolen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
I STORMEN: Astrid Søgnen stanset ifølge Dagbladets kilder et møte mellom Thorkildsens forgjenger og bekymrede rektorer i Osloskolen. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Astrid Søgnen stanset byrådens møte med 22 sinte rektorer

- Det kunne oppfattes som at de ikke hadde lov til å ytre seg kritisk, sier Søgnen til Dagbladet.

Rasende foreldre og sjeldent høylytte rektorer demonstrerte foran Oslo rådhus i desember i fjor. Protesten var mot den nye ressursfordelingsmodellen i Oslo-skolen.

22 rektorer i Oslo vest hadde gått til det uvanlige skritt å skrive kronikk mot sin egen ledelse. «Grensen for skjevdeling er nådd for våre skoler», skrev de i Aftenposten, og ropte alarm på vegne av elevene.

Deres opplevelse var at ytterligere kutt i budsjettene ville gi et uansvarlig dårlig tilbud til elevene. Da omfordelingen ble vedtatt, var kriseforståelsen for lengst etablert: Foreldre i ressurssterke områder snakket om å trekke barna sine ut av den offentlige skolen.

Stanset møte

Daværende skolebyråd Tone Tellevik Dahl framsto utad som lite imøtekommende overfor skolelederne. Men i virkeligheten ville byråden gå i dialog med de 22 rektorene og tok initiativ til å møte dem personlig.

Dette møtet ble stanset av Astrid Søgnen, som motsatte seg enhver form for direkte dialog mellom politisk ledelse og skolelederne, ifølge Dagbladets kilder.

Skolelederne skal ha reagert sterkt på dette, men byråden tok hensyn til etatsjefens ønske. Det ble derfor ingen direkte dialog mellom partene i den opprivende konflikten. Flere kilder bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

Kritiske til Søgnen

Tone Tellevik Dahl har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken, men Astrid Søgnen bekrefter forholdet:

- Jeg husker saken. Vi anbefalte byråden ikke å innkalle rektorene som var negative til byrådets politikk, fordi det kunne oppfattes som at de ikke hadde lov til å ytre seg kritisk. Det ble lyttet til, og sågar diskutert i et møte med byrådslederen etter byrådsskifte, sier Søgnen til Dagbladet.

Enkelte skoleledere mener at byråden burde ha overkjørt etatsjefen den gang, men berømmer likevel Dahl for intensjonen og er sterkt kritiske til Søgnens ledelse.

Astrid Søgnen forteller Dagbladet at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i senere tid har fortalt henne at dette var riktig måte å håndtere saken på, og at etaten hjalp alle skoler få i havn et bærekraftig budsjett for påfølgende år.

Forholdet mellom Astrid Søgnen og utdanningsbyrådet i Oslo ble ikke bedre da SVs Inga Marte Thorkildsen overtok for Tone Tellevik Dahl kort tid senere. Den nye utdanningsbyråden havnet straks i klammeri med Søgnen, en konflikt som pågår fortsatt.

Bedt om å fratre?

Ifølge Dagsavisen ble problemene etter hvert så store at Søgnen på torsdag i forrige uke fikk beskjed om at hun ikke får fortsette som øverste sjef for osloskolen når hun fyller 67 år i november i år.

Søgnen har avvist at hun kommer til å slutte i jobben i høst, selv om Aftenposten har lukkede kilder på at byrådsleder Raymond Johansen har bedt Søgnen fratre.

- Jeg svarer ikke på spørsmål vedrørende mitt ansettelsesforhold, sier Søgnen til Dagbladet.

BEDT OM Å GÅ: Oslos skoledirektør Astrid Søgnen skal ifølge Aftenposten ha blitt bedt om å gå av når hun fyller 67 år. Foto: Morten Holm / SCANPIX Oslo-skolen omtales av enkelte som «Høyre-skolen» og Dagbladets kilder sier at problemene bunner politiske motsetninger mellom Thorkildsen og byråkratiet.

Fra byrådets side skal det oppleves som om skolepolitiske prosesser treneres. Thorkildsen har også gått langt i å bekrefte dette. Samtidig forteller kilder at de ikke har vanskeligheter med å tro at Inga Marte Thorkildsen kan være en «krevende leder».

Varsler mot Inga Marte

Det er også kjent at det er varslet fra Utdanningsetaten mot Inga Marte Thorkildsens lederstil. Det er en uvanlig affære at toppsjiktet i embetsverket erklærer åpen mistillit mot egen byråd.

Varslene kommer med påstander om en krenkende, skrenmmende og ydmykende lederstil fra Inga Marte Thorkildsen mot byråkratiet i Oslo-skolen.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det over tid har vært et vanskelig samarbeidsforhold med Utdanningsetaten. Slik har det vært over flere år, også under tidligere politiske ledelse. Kommunikasjonen har til tider vært svært krevende, sa Thorkildsen selv til Nettavisen tidligere i uken.