KINA: Verdens største radioteleskop sto klart i Kina i slutten av september. Det skal brukes til å søke etter utenomjordisk liv. Foto: China Daily / Reuters
KINA: Verdens største radioteleskop sto klart i Kina i slutten av september. Det skal brukes til å søke etter utenomjordisk liv. Foto: China Daily / ReutersVis mer

Utenomjordisk liv

Astrofysiker om romvesenteori: - Det vil føre til katastrofe. Vi kan nærme oss det tidspunktet

Mener det er mulig at sivilisasjoner utsletter seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske astrofysikeren Brian Cox får mye oppmerksomhet etter at han i forrige uke gjorde et intervju med The Times om utenomjordiske vesner.

- En av Fermis paradoks-teoriene er at det ikke er mulig å styre en verden som har makt til å ødelegge seg selv, og at man trenger globale samarbeidsløsninger for å forhindre det, sa Cox.

Han mener at det kan være mulig at forskning og ingeniørvitenskap etter hvert overgår politisk ekspertise.

- Det vil føre til en katastrofe. Vi kan nærme oss det tidspunktet.

«Hvor er de?»

Fermis paradoks oppsto etter en uttalelse fra den italiensk-amerikanske fysikeren Enrico Fermi.

«Hvor er de?», spurte han, og siktet til eventuelt annet liv i verdensrommet.

Tanken bak Fermis paradoks er at utenomjordiske vesener burde ha kontaktet oss dersom de hadde eksistert. Det finnes en rekke ulike teorier om hvorfor dette ikke har skjedd, og Cox reformulerte nylig en av dem.

Hans tanke er at eventuelle sivilisasjoner ikke tar kontakt fordi en sivilisasjon på et tidspunkt oppfinner noe som er så dødelig at den vil drepe alt liv innad i den gitte sivilisasjonen.

- Påfallende stille

- Dette er ikke et nytt argument, men et argument som den amerikanske astronomen Carl Sagan kom med for mange år siden. Det startet med Drakes ligning på 60-tallet. Den beregner hvor mange andre planeter i universet som kan ha liv. På 80-tallet la man til en ekstra faktor: At disse sivilisasjonene finner opp noe som til slutt dreper dem, sier astrofysiker og forfatter Eirik Newth til Dagbladet.

Han forteller at Cox ikke har noe data å basere uttalelsene sine på, men at problemstillingen er helt reell.

- Det er påfallende stille der ute. Vi har lett etter radiosignaler i 60 år snart, men vi har ikke hørt noe. Vi ser ingen tegn på at det kommer noe utenfra. Den store tausheten må ha en forklaring, et alternativ er at vi var de første. Nå snakker vi om teorien om det store filteret: At liv er vanlig i universet, men at et filter tar ut hele sivilisasjoner. Man vet ikke når dette filteret slår inn, kanskje er det vanligste at sivilisasjonene tas ut før de blir for avanserte, men at jorda er et unntak. Dersom man finner haugevis av planeter som har bakterier og alger, kan det være et tegn på at dette filteret slår inn tidlig. Finner man derimot en haug av planeter med vesener som nesten er siviliserte, da bør vi bli bekymret.

Men uten konkrete data, er det vanskelig å vite hvilke teorier som kan stemme.

- For å finne ut av dette vil vi trenge teleskoper av en skala som man ikke kan forestille seg i dag. De kan ikke bygges på jorda, men for eksempel på baksiden av månen, eller enda lengre ut i rommet. Det beste hadde vært å bruke romsonder, men da snakker vi mange hundre år inn i framtida.

- Etter 50 år er det veldig lite informasjon. Tausheten er sannsynligvis viktig, men vi vet ikke hva den forteller oss, sier Newth.

Mener vi vil ha bevis om 20-30 år

I jaken på utenomjordisk liv, gikk Kina til drastiske tiltak da de tvang over 9000 mennesker til å flytte tidligere i år.

Årsaken var at landet skulle bygge verdens største romteleskop, «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope» (FAST).

Som navnet tilsier måler diameteren på teleskopet hele 500 meter. Det ble for første gang tatt i bruk i slutten av september.

- Kinas nye romteleskop vil være i stand til å se raskere og lengre enn tidligere søk etter utenomjordisk liv, sa Douglas Vakoch, leder av METI International, en organisasjon som er viet til søket etter utenomjordisk liv, til CNN i forbindelse med ferdigstillingen av teleskopet.

NASA meldte for halvannet år siden at de kommer til å ha definitivt bevis på utenomjordisk liv om 20-30 år.

- Vi vet hvor vi skal lete og hvordan vi skal lete. Vi er definitivt godt på vei, uttalte NASAs sjefsforsker Ellen Stofan.