TABBE: Den nederlandske astronauten André Kuipers (60) avslører at han ringte nødnummeret fra verdensrommet ved en feiltakelse. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix
TABBE: Den nederlandske astronauten André Kuipers (60) avslører at han ringte nødnummeret fra verdensrommet ved en feiltakelse. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB ScanpixVis mer

Astronaut-blemme: Ringte 911 fra verdensrommet

Den nederlandske astronauten André Kuipers avslører at han ved en feiltakelse ringte det amerikanske nødnummeret fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

De aller fleste har opplevd å ringe feil nummer, men har du noen gang forsøkt å gjøre det fra verdensrommet? Det har den nederlandske astronauten André Kuipers.

I et radiointervju med Nederlandse Omroep Strichting avslører han at han ved en feil ringte det amerikanske nødnummeret 911 fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Tastet feil

60-åringen forklarer at når man ringer fra verdensrommet, så vil telefonsamtalen gå via romsenteret i Huston, Texas.

- Først taster du 9 for å ringe til noen på jordkloden, så taster du 011 for å ringe utenlands, sier han ifølge Huffington Post.

Men da Kuipers glemte å taste 0, og i stedet ringte 911, gikk alarmen i Texas. Det brøt ut panikk på Johnson Space Center, og en gruppe sikkerhetspersonell ble tilkalt til rommet hvor oppringingen fant sted, ifølge New York Post.

FØRSTE: Den første helnorske raketten, Nucleus-raketten, ble skutt opp fra Andøya. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Uvitende

Men Kuipers var uvitende om kaoset han hadde forårsaket helt til dagen etter.

- Jeg gjorde en feil. Dagen etter mottok jeg en e-post hvor det sto: «Ringte du 911?»

- Jeg ble litt skuffet over at de ikke kom opp til meg, spøker han.

Astronauten forteller at telefonsamtaler kommer gjennom de aller fleste ganger, men at forsinkelser skaper store problemer.

- Noen ganger la folk på, fordi de trodde at jeg ikke sa noen ting. Så seinere begynte jeg å snakke så fort jeg hadde tastet nummeret, forteller han.

Ikke den eneste

Nederlenderen er ikke den eneste som har ringt feil fra verdensrommet.

I 2015 skrev astronauten Tim Peake en Twitter-melding i etterkant av en oppringing.

- Jeg ønsker å beklage meg overfor kvinnen jeg nettopp ringte ved en feiltakelse og sa: «Hello, is this planet Earth?»

- Det var ikke bølleringing, jeg ringte bare feil nummer.

Under Peakes Twitter-melding avslører også den italienske astronauten Samantha Cristoforetti at hun har ringt det amerikanske nødnummeret fra verdensrommet ved en feiltakelse.