FANT VANN: Den amerikanske astronauten Terry Virts fant vann skvulpende rundt i hjelmen etter å ha tilbrakt nesten sju timer på utsiden av den internasjonale romstasjonen onsdag. Foto: AP Photo/NASA
FANT VANN: Den amerikanske astronauten Terry Virts fant vann skvulpende rundt i hjelmen etter å ha tilbrakt nesten sju timer på utsiden av den internasjonale romstasjonen onsdag. Foto: AP Photo/NASAVis mer

Astronaut fant plutselig vann i hjelmen

Reiser tvil om kvaliteten på romdraktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske astronauten Terry Virts fant vann skvulpende rundt i hjelmen etter å ha tilbrakt nesten sju timer på utsiden av den internasjonale romstasjonen onsdag.

47 år gamle Virts slapp uskadd fra opplevelsen, men ingen kan foreløpig si med sikkerhet hvor vannet kom fra. Hendelsen har på nytt reist tvil om kvaliteten på romdraktene til de amerikanske astronautene.

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA beskriver det hele som en «liten hendelse», sammenlignet med da den italienske astronauten Luca Navias holdt på å drukne i sin romdrakt i 2013.

Virts merket ingenting til vannet mens han oppholdt seg utenfor romstasjonen, men oppdaget fuktigheten da han kom inn igjen og skulle ta av seg drakten.

Den amerikanske astronauten understreker at vannet ikke kom fra drikkebeholderen inne i romdrakten og beskrev smaken på det som kjemisk.

Trolig dreide det seg om kondens fra det avanserte systemet som kontrollerer temperaturen inne i drakten.

Ved hjelp av en sprøyte ble det samlet opp 11 milliliter fra hjelmen til Virts, i håp om at en nærmere analyse skal gi svar på hvor vannet kom fra.

(NTB)