Astronautene festet solpanelet på ISS

Astronautene Joe Tanner and Carlos Noriega fra romfergen Endeavour festet søndag verdens største solpanel til romstasjonen ISS. Prislapp: 5,5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronautene måtte ut og vandre i rommet for å få festet de store vingene med solpaneler til den internasjonale romstasjonen (ISS). De var godt forberedt. I tre år har de trent på denne oppgaven, og alt gikk som det skulle.

Den canadiske astronauten Marc Garneau brukte en robotarm som han styrte fra innsiden av Endeavour til å flytte de sammenfoldete vingene frem til romstasjonen. Tanner og Noriega passet på hver sin side av stedet hvor solpanelene skulle skrus fast, og ga instruksjoner for hvordan canadieren skulle justere seg inn de siste 90 centimeterne.

Garneau kunne selv ikke se hvordan det gikk, og var avhengig av instruksjonene fra de to ute i rommet for å kunne plassere solpanelene på nøyaktig riktig sted.

Før vingene kunne foldes ut i sin fulle størrelse på 72 meter, og starte produksjonen av elektrisitet til romstasjonen, måtte de to astronautene ute i rommet fjerne alle sikringsboltene som hadde passet på at solpanelet kom seg helskinnet opp i rommet.

Ansvarlig om bord i romfergen Brent Jett jr. brukte 13 minutter på å folde ut hver av vingene. Alt ble styrt via datamaskinene fra inne i romfergen.

Romfergen tok av sist torsdag, og ferden skal vare i 11 dager.

Les mer om Endeavours oppdrag i romme på

NASAs hjemmesider.

<B>LOMMELYKT: Astronaut Joe Tanner gir Carlos Noriege en lommelykt etter at de har åpnet luken til den internasjonale romstasjonen (ISS).
SKRUS FAST: Astronaut Joe Tanner fester verdens største solpanel til den internasjonale romstasjonen ISS.
<B>ROMFERGEN ENDEAVOUR: Romfergen på vei inn mot romstasjonen ISS. De fem om bord er på en 11 dagers tur for å få opp solpanelet til romstasjonen.
SNART PÅ PLASS: Her kommer solpanelet til over 5,5 milliarder kroner opp fra romfergen Endeavour, løftet med en robotarm.