Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Astronautens avslutning på et år i verdensrommet får fantastisk respons

«Go big, or go home. Jeg tror jeg skal gjøre begge deler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De færreste hadde nok forventet at astronaut Scott Kelly skulle avlslutte oppholdet på den internasjonale romstasjonen (ISS) iført apedrakt.

«Trengte litt humor for å muntre opp #YearInSpace. Go big, or go home. Jeg tror jeg skal gjøre begge deler», skriver han selv på Twitter.

«Du gjør dagen min hver eneste dag», «Dere er fantastiske» og «Videoen avslutter #YearInSpace på en god måte. Veldig morsomt», er noen av kommentarene Kellys tilhengere har lagt igjen.

Astronauten har vært ombord på ISS siden 27. mars i fjor og vender tilbake til jorden tirsdag 1. mars.

NASA skriver at selv om Scott Kelly er ferdig med ett år i verdensrommet, kommer forskningsprosessen til å vare i totalt tre år.

Året før han reiste opp deltok han, sammen med den russiske astronauten Mikhail Kornienko, i flere undersøkelser hvor målet var å oppnå bedre forståelse om kroppens reaksjon på lengre romferder.

Romfarerne har avgitt blod-, urin- og spyttprøver over en toårsperiode, og vil fortsette med det samme ett år etter at de har kommet hjem igjen.

NASA legger også stor vekt på at de erfaringene man tar med seg fra det siste året på ISS er essensielle for planleggingen av en framtidig tur til Mars. Målet er å sende mennesker til en asteroide innen 2025 og til Mars innen 2030.

Flere som følger Scott Kelly på Twitter har skrevet at de kommer til å savne de facinerende og humoristiske meldingene han har publisert mens han har vært på ISS.

I juni i fjor fanget han rødt nordlys på film. «Jeg tror ikke vi får se en som deg igjen», twitret han like etter.

I oktober eksperimenterte han med farger, vann og brustabletter i rommet.