Astronauter grep satelitt med hendene

CAPE CANAVERAL (NTB-Reuters-AP): To astronauter lyktes natt til i dag å få fatt i en vitenskapssatellitt som ikke fungerte etter planen. Satellitten unnslapp romferjen «Colombia»s robotarm tre dager tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASA-astronauten Winston Scott og hans japanske kollega Takao Doi nærmet seg fra hver sin side, strakk ut armene og grep fatt i den vel 1,3 tonn tunge doningen noen minutter over klokken 03.00 i natt norsk tid.

  Den dristige redningsoperasjonen krevde visstnok mer tålmodighet enn styrke. Mannskapet på «Colombia» ventet i spenning i tre dager på at romferjen skulle nå fram til satelitten igjen, og de to astronautene måtte vente en time utenfor «Colombia» før satelitten kom innen rekkevidde. Da de hadde fått grep på den, klamret de seg fast.

  For den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA var den største bekymringen faren for at vitenskapssatellitten skulle kollidere enten med romferja eller en av astronautene. Risikoen for det ble imidlertid regnet som svært liten.

  «Colombia» utplasserte satellitten for solobservasjon, men av ukjent grunn fungerte den ikke som den skulle. Da besetningen om bord i «Colombia» forsøkte å hente den inn igjen ved hjelp av romferjens robotarm, begynte satellitten å bevege seg i stor fart slik at det ikke var trygt å gripe den. I stedet ble det bestem