Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Astronauter har økt risiko for å utvikle Alzheimer

Hvis de reiser til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er knyttet mye spenning og nysgjerrighet til det mystiske verdensrommet.

Men det følger også mange farer med å reise ut i atmosfæren.

Og nå påstår en ny studie at Alzheimers sykdom skal være én av dem.

Mars-astronauter i risikogruppa Rapporten, som er jobbet fram av Dr. M. Kerry O'Banion og flere andre forskere ved University of Rochester Medical Center Department of Neurobiology and Anatomy, ble sluppet denne uka.

Den slår fast at en langvarig eksponering av radioaktiv stråling, vil øke risikoen for å utvikle nevrodegenerative sykdommer, som Alzheimer.

Resultatene i den nye studien slår dermed fast at blant andre astronautene som reiser på oppdrag til Mars havner i risikogruppa for å utvikle Alzheimer.

Ifølge Wikipedia er Alzheimers sykdom en «tilstand karakterisert av et gradvis, jevnt og irreversibelt tap av nerveceller i hjernebarken», som kan resultere i nedsatt hukommelse, svekkelse av andre kognitive funksjoner og endringer i personlihet.

Sykdommen er den vanligste årsaken til demens.

- Sikre funn At risikoen for å få kreft etter å ha blitt eksponert for kosmisk stråling, er allerede kjent. Teorien om økt risiko for Alzheimer er derimot ny.

Teorien er testet på mus, og registrerte endringer i hjernen til mus, som ble utsatt for liknende stråling som finnes i verdensrommet. Disse endringene kan igjen føre til Alzheimer.

Musene ble eksponert for stråling tilsvarende det astronauter vil bli utsatt for i løpet av de tre årene det vil ta dem å reise til Mars.

Forskerne ved universitetet brukte partikkelakseleratorer ved NASAs Space Radiation Laboratory for å eksponere dyrene for de svært radioaktive partiklene.

- Disse funnene tyder helt klart på at eksponering for stråling i verdensrommet har potensial til å trigge utviklingen av Alzheimers sykdom, sier forfatteren bak studien, Dr. M. Kerry O'Banion.

NYTT FUNN: Dr. M. Kerry O'Banion og hans kolleger ved University of Rochester Medical Center Department of Neurobiology and Anatomy slapp ny, oppsiktsvekkende studie denne uka.
NYTT FUNN: Dr. M. Kerry O'Banion og hans kolleger ved University of Rochester Medical Center Department of Neurobiology and Anatomy slapp ny, oppsiktsvekkende studie denne uka. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!