Astronauter overrasket av «snøstorm» i rommet

Fikk problemer under uhyre komplisert ISS-reparasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To astronauter fikk i dag omfattende vanskeligheter under en av de mest krevende reparasjonene noensinne på utsiden av Den internasjonale romstasjonen ISS.

Ett av to kjølesystemer på utposten har sviktet, noe som setter romstasjonen i en farlig situasjon dersom den andre også slutter å fungere. Derfor haster det med å erstatte en ødelagt pumpe.

Komplikasjoner Astronautene, amerikanerne Douglas Wheelock og Tracy Caldwell Dyson, støtte imidlertid på en rekke problemer under den åtte timer lange og uhyre kompliserte romvandringen.

Et av rørene til den 350 kg tunge og ødelagte pumpen som sirkulerer kjøleammoniakk ville ikke løsne, trass iherdige kraftanstrengelser med spesialverktøy, opplyser NASA.

- Wow. Den rører seg ikke, uttalte Wheelock til bakkekontrollen i Houston som koordinerer innsatsen. Astronautene var til tider så nær hverandre at hjelmene støtte sammen, melder Associated Press (AP).

Reparasjonsarbeidene skal etter planen gjøres i løpet av to romvandringer. Om dagens forsinkelser fører til en tredje tur utenfor ISS er foreløpig ikke kjent.

Snøstorm i rommet Noe ammoniakk lakk deretter ut og frøs i de bitre og ugjestmilde omgivelsene 350 km over jordas nattside.

RYKKET UT: Rutinemessige romvandringer blir øvd inn til minste detalj i et stort basseng i Texas i forkant av oppskytingen. Det er følgelig ikke mulig når ISS-mannskapet selv må rykke ut for å foreta akutte reparasjoner på romstasjonen. Foto: NASA
RYKKET UT: Rutinemessige romvandringer blir øvd inn til minste detalj i et stort basseng i Texas i forkant av oppskytingen. Det er følgelig ikke mulig når ISS-mannskapet selv må rykke ut for å foreta akutte reparasjoner på romstasjonen. Foto: NASA Vis mer

- Det er en ganske heftig snøstorm der, rapporterte Wheelock ifølge AP.

Ammoniakkgris på draktene fører til at de må tilbringe ekstra tid i luftslusen etter romvandringen, slik at de ikke sprer søl inne på stasjonen. 

Det var sent sist lørdag at de seks astronautene på ISS ble vekket av de intense alarmene om bord. For å stabilisere situasjonen måtte en rekke viktige funksjoner skrus av. Dette inkluderte to av fire gyroskoper som sørger for å holde ISS i riktig posisjon.

- Vi skal jobbe i hele natt med å finne ut hva som foregår, var beskjeden fra astronaut og Capcom James M. Kelley i Houston, melder Spaceflightnow.com.

Døde før tida Siden da har ingeniører jobbet kontinuerlig med å finne en løsning på problemet. Astronauter på bakken har øvd trinnene i den kompliserte romvandringen i et enormt basseng som inneholder en ISS-kopi på Johnson Space Center i Houston.

Verken mannskapet eller romstasjonen var ifølge NASA i direkte fare som følge av feilen. Kjølepumpen ble satt i drift i 2006, men døde lenge før sin forventede levetid var ute, opplyser NASA. Årsaken er ikke kjent.

SATT FAST: Astronautene sleit med å løsne slanger fra den ødelagte kjølepumpen og opplevde en mindre ammoniakklekkasje. Foto: NASA TV
SATT FAST: Astronautene sleit med å løsne slanger fra den ødelagte kjølepumpen og opplevde en mindre ammoniakklekkasje. Foto: NASA TV Vis mer

Den siste romvandringen skal etter planen skje onsdag.

SLO HODENE SAMMEN: De to astronautene hadde lite arbeidsrom, og sto så tett at hjelmene støtte sammen. Foto: NASA TV
SLO HODENE SAMMEN: De to astronautene hadde lite arbeidsrom, og sto så tett at hjelmene støtte sammen. Foto: NASA TV Vis mer