«Astronom» skremmer Japan

Innbyggerne i Tokyo hamstrer vann og krisemat i tilfelle et gigantisk jordskjelv denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yoshio Kushida er selvlært astronom, som har drevet sitt eget observatorium siden 1985. Han mener å kunne spå jordskjelv ut i fra radiobølger.

Presset som bygger seg opp før et jordskjelv forårsaker små sprekker og bevegelser i magmaen. Kushidas teori går på at disse bevegelsene påvirker de ladde partikler i atmosfæren, og at disse elektromagnestiske endringene kan fanges opp av radiomottakere.

Kushida har studert radiobølgene, og er kommet frem til at et jordskjelv skal inntreffe rundt Tokyo torsdag eller fredag denne uka. Han mener at skjelvet vil bli av det svært destruktive slaget - opp mot 7 på Richters skala.

Til sammenlikning var jordskjelvet i den japanske havnebyen Kobe i 1995 på 7,2. Flere enn 6000 mennesker ble drept.

Nervøse

Etter at japansk presse plukket opp advarselen, er nervøse folk begynt å hamstre vann, stearinlys og andre forsyninger i tilfelle en katastrofe.

- Det er ganske skremmende, sier Ichiro Makita (48), som har hørt spådommen via en venn. Hun unngår bygninger og har kjøpt ny radio og nødlampe.

Tida er moden

I 1923 ble Japan rammet av jordskjelv og brann som drepte mer enn 120 000 mennesker. Ekspertene er enige i at tiden er overmoden for et nytt stort nytt skjelv. Men de mener det ikke er mulig å spå når det kommer.

Yukio Misumi, talsmann for Central Meterological Agency, sier han er kjent Kushidas spådom, men at byrået ikke foretar seg noe spesielt i forhold til denne.

- Foreløpig har vi ingen vitenskapelig metode eller teknologi som gjør det mulig for oss å spå verken hvor eller når et såpass stort skjelv kan inntreffe, sier Misumi til CNN.

- Han uttrykker simpelthen sin egen vitenskapelige mening.

Kushida er overbevist om at han er på sporet av noe, mener han har plikt til å informere folket om trusselen.

- Det ville være forferdelig ikke å advare folk om en mulig katastrofe i tilfelle det faktisk inntreffer, sier han.

KOBE: Jorskjelvet i Kobe i 1995 krevde minst 6000 menneskeliv.