Likestilling i næringslivet

Astrup om mannedebatten:
- Enormt antall misforståelser

Finansmannen oppklarer likestillingsdebatten han satte i gang, etter utspill som også bror og statsråd Nikolai Astrup (H) var uenig i.

BRØDRESPLID: Morten E. Astrup mener at et mål om økt kvinneandel i næringslivet kan begrense menns muligheter. Foto: Pressebilde
BRØDRESPLID: Morten E. Astrup mener at et mål om økt kvinneandel i næringslivet kan begrense menns muligheter. Foto: PressebildeVis mer

«Mange flinke hardtarbeidende menn blir forbigått fordi de er menn i Norge i dag.»

Dette var utspillet som startet debatten, skrevet av investor og finansmann Morten E. Astrup på Facebook. Han er bror til digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Dagens Næringsliv spurte hva han mente, og finansmannen svarte at «det er en hel generasjon menn som har det vanskeligere enn kvinner nå».

– Jeg blir sikkert skutt for å si dette. Det er sikkert noen som vil heve stemmen, men det lever jeg godt med, fordi jeg tror debatten trenger noen menn som sier det de mener, sa Morten Astrup til DN.

- Lever godt med at vi er uenige

Nikolai Astrup sa i en kommentar til Dagbladet at han ikke var enig i brorens kommentarer.

- Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv i denne saken, og jeg er ikke enig i uttalelsene som er referert i Dagens Næringsliv, sa statsråden til Dagbladet.

- Utover det har jeg ikke noe behov for å gi ytterligere kommentarer enn at jeg er glad for at regjeringen nylig innførte flere tiltak for å få flere kvinnelige toppledere i næringslivet, sa Nikolai Astrup.

På spørsmål om Morten ønsker å svare broren, svarer han slik:

- Jeg lever godt med at Nikolai og jeg av og til er enige om å være uenige.

Cecilie Myrseth, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, uttalte seg kritisk om finansmannens uttalelser.

- Jeg håper ikke det er denne holdningen som påvirker politikken rundt middagsbordet til familien Astrup, sa hun til Dagbladet.

- Økt kvinneandel hindrer menn

Selv hevder Morten Astrup at kommentarene er misforstått.

- Det er et enormt antall misforståelser. Saken har spunnet ut av proporsjoner, sier Morten Astrup om debatten han satte i gang.

- Først og fremst vil jeg si jeg er helt enig med Cecilie Myrseth i at Norge og alle andre land trenger en aktiv likestillingspolitikk. En aktiv likestillingspolitikk handler om både kvinner og menn i 2019. For meg betyr ordet likestilling at likt utgangspunkt skal gi like muligheter. Det vil si likestilling i alle aldrer uansett kjønn og bransje, sier Astrup.

- Dersom alle bransjer som i dag har lav kvinneandel skal øke kvinneandelen kraftig vil det naturligvis føre til at de samme selskapene må droppe å ansette eller forfremme menn i lang tid framover, sier han, og fortsetter:

- Det vil selvfølgelig gjøre mulighetene til spesielt unge menn dårligere. Det samme gjelder på motsatt side i bransjer der det jobber flest kvinner.

Finansmannen understreker at uttalelsene hans til Dagens Næringsliv var ment å kritisere avisas likestillingsdel, som heter DN Kvinner.

- Derfor var poenget i mitt innspill til DN at deres likestillingsforum på Facebook burde hete DN Likestilling og ikke DN Kvinner hvis de ønsket et kjønnsnøytralt debattforum for å fremme likestilling.