Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asyl- frekkis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israel har bedt Norge og andre vestlige land om å gi opphold til tidligere soldater fra den beryktede SLA-militsen i Sør-Libanon. SLA var israelernes allierte og håndlangere under 22 års okkupasjon. Etter tilbaketrekningen fra Sør-Libanon i mai i år, stakk 6000 libanesere, de fleste SLA-soldater og deres familier, av til Israel. Det er disse menneskene israelerne nå ønsker å bli kvitt.
  • For den jevne libaneser anses SLA-soldatene for å være quislinger som løp okkupasjonsmakten Israels ærend. Tusenvis av norske FN-soldater som tjenestegjorde i Sør-Libanon minnes SLA-soldatene etter å ha blitt beskutt eller trakassert av dem. SLA for hardt fram både mot FN-soldater og sivile libanesere. Militsens sikkerhetsstyrke GSS var kjent for sin svært brutale framferd. SLA-fengslet i Khiam sto på lista over verdens verste interneringsleirer.
  • Trolig fyller ingen SLA-soldater kravene til politisk asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge, og bra er det. Noe slikt ville ha undergravd hele asylretten. I Libanon stilles SLA-soldater for retten og dømmes for samarbeid med okkupasjonsmakten Israel.
  • Det var israelerne som skapte SLA, og dermed har landet også ansvaret for de flyktede soldatenes framtid. Det er direkte frekt å be verdenssamfunnet ta over en del av dette ansvaret.
  • Sett på bakgrunn av flyktningsituasjonen i Midtøsten, virker også israelernes ønske om å eksportere SLA-soldatene ganske så utrolig. 3,5 millioner palestinere har vært flyktninger i Israels naboland og israelsk-okkuperte områder etter krigene i 1948 og 1967. Mange av disse bor fremdeles i flyktningleirer under kummerlige forhold, kastet ut av sitt hjemland fordi den israelske staten ble opprettet. Foreløpig har disse flyktningene ikke vunnet noe på fredsprosessen. Utenverdenen bør konsentrere seg om å hjelpe disse og ikke en gjeng libanesiske militssoldater som satset på feil hest.