<strong>- DÅRLIG RENHOLD:</strong> Asylsøkerne reagerer på svært dårlige hygieniske forhold på badene. Lørdag gikk 50-60 asylsøkere i protesttog mot det de mener er uholdbare forhold på Kolstad asylmottak. Foto: Privat
- DÅRLIG RENHOLD: Asylsøkerne reagerer på svært dårlige hygieniske forhold på badene. Lørdag gikk 50-60 asylsøkere i protesttog mot det de mener er uholdbare forhold på Kolstad asylmottak. Foto: Privat Vis mer

Asyl-demonstrantene slår tilbake mot Anundsen med egne bilder fra mottaket

Reagerer på uhygieniske forhold og manglende helsehjelp, og føler seg misforstått etter protesttog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SARPSBORG (Dagbladet): Lørdag gikk 50-60 asylsøkere i protesttog mot forholdene på Kolstad asylmottak i Sarpsborg. Blant annet reagerte de på dårlig renhold, manglende internett og for lite mat.

Det fikk justisminister Anders Anundsen (Frp) til å reagere, og Frp-talsmann Mazyar Keshvari til å kalle asylsøkerne «utakknemlige lykkejegere». Nå vil beboerne forsvare seg mot kritikken.

- Urettferdig mediedekning Bilder Dagbladet har fått tilgang til, viser flere eksempler på svært dårlige hygieniske forhold på badene i mottaket, som asylsøkerne har renholdt selv fram til nå.

En syrisk 37-åring som er talsmann for asylsøkerne sier beboerne godt kan gjøre renholdet selv, men mener mottaket har tilrettelagt for dårlig:

- Mangel på kommunikasjon er hovedproblemet. Folk har for eksempel ikke vært klar over hvem som har ansvar for å holde fellesarealer fint, og vi har ikke fått skikkelig renholdsutstyr, dermed har det blitt så ille som bildene viser, sier 37-åringen.

- Det er ikke norske myndigheter vi kritiserer, vi elsker Norge og skjønner at myndighetene gjør sitt ytterste for at vi skal ha det bra. Det vi kritiserer er et privat selskap som gjør ting vi reagerer på, sier han.

Han synes mediedekningen fra asylsøkernes protest har vært urettferdig, og at det ikke har kommet godt nok fram hva asylsøkerne faktisk reagerer på. Kritikken fra justisminister Anundsen opprører ham:

 - Jeg synes han skal prøve å sette seg inn i at det er to sider av en sak, før han sier sånt til avisene, sier 37-åringen. 

Mat- og internettmangel er ifølge ham de minst alvorlige problemene, selv om det er dette som har fått mest medieoppmerksomhet. Det verste er mangelen på helsehjelp og medisiner, ifølge talsmannen.

- De som jobber på mottaket, tar ikke folk til sykehus med mindre de faller om. Søndag var det en kvinne som led fra klokken 8 om morgenen av noe vi kanskje tror var nyrestein. Jeg gikk til resepsjonen og tigget dem om å kjøre henne til sykehus, men de ga henne i stedet panodil. Ambulansen kom ikke før på kvelden, påstår talsmannen. 

Får ikke sove om natta En video Dagbladet har fått tilgang til, viser kvinnens helsetilstand klokka 9 om morgenen søndag. Da hadde hun så store smerter at hun gikk krokbøyd. Dagbladet var dessuten selv til stede da ambulansen hentet kvinnen.

En annen person Dagbladet har snakket med har hatt tannpine helt siden han kom til Norge, men har ikke fått tannlegebehandling.

- Han får ikke sove om natta på grunn av smertene. Når han har henvendt seg til resepsjonen har han fått beskjed om at det eneste de kan gjøre er å kjøre ham til tannlegen for å trekke tanna, sier en av kameratene hans til Dagbladet.

Kaldt En tredje mann har så vondt i halsen at han ikke klarer å svelge - og sier han har blitt forkjølet fordi mange av rommene i andre etasje på mottaket mangler ovner som virker. Heller ikke han har fått helsehjelp.

- Det er også en del familier i andre etasje, og derfor også barn som er blitt syke, sier asylsøkernes talsmann.

Han påpeker dessuten at flere av beboerne på mottaket sliter med psykiske lidelser som depresjon, uten at de verken får tilbud om samtaleterapi eller medisiner.

Bekreftes av mottaket Omtrent 180 personer bor på akuttmottaket, som ligger omtrent åtte kilometer unna nærmeste butikk, utenfor Sarpsborg sentrum. Akuttmottaket drives av VAM AS, og eies av den tidligere skidronningen Bente Skari og mannen Geir Skari.

<strong>TALSPERSON:</strong> Den 37 år gamle mannen fungerer som talsperson for asylsøkerne. Han ønsker ikke å stå fram med navn fordi han har sett rasistiske kommentarer på nettet skrevet av nordmenn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TALSPERSON: Den 37 år gamle mannen fungerer som talsperson for asylsøkerne. Han ønsker ikke å stå fram med navn fordi han har sett rasistiske kommentarer på nettet skrevet av nordmenn. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Daglig leder Skjalg Sundby bekrefter at bare folk som er akutt syke får helsehjelp på mottaket. Institusjonen - som koster UDI litt under 3,8 mill. kroner i måneden - har nemlig ingen lege eller psykolog, og beboerne har ikke rett på noe annet enn akutt tannbehandling.

- Akutt tannbehandling innebærer ikke reparasjon av tenner, men trekking, bekrefter Sundby.

Han sier de følger alle retningslinjer fra UDI for helsehjelp, men at tilbudet er dårligere enn på et vanlig mottak fordi Kolstad er et akuttmottak.

På denne typen mottak - som Norge i høst har fått veldig mange av - har ikke beboerne samme helsetilbud som på ordinære asylmottak.

Egentlig skal ikke folk bo på denne typen mottak i mer enn 5-10 dager. Sundby innser at situasjonen på Kolstad ikke er optimal, ettersom mange har bodd der i over en måned.

- Vi forholder oss uansett til regelverket, og det er opp til UDI å endre det, sier Sundby. 

<strong>AMBULANSE:</strong> En sy beboer på mottaket ble hentet med ambulanse på kveldstid, men varslet mottaksledelsen om magesmertene allerede i 9-tiden samme morgen. Mottaket forklarer at all behandling av kvinnen skjedde i samråd med legevakt. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
AMBULANSE: En sy beboer på mottaket ble hentet med ambulanse på kveldstid, men varslet mottaksledelsen om magesmertene allerede i 9-tiden samme morgen. Mottaket forklarer at all behandling av kvinnen skjedde i samråd med legevakt. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han mener mottaket også fulgte retningslinjene i går kveld, da en kvinnelig asylsøker ble hentet av ambulanse med magesmerter.

- Vi kjører normalt ikke folk med halsvondt eller forkjølelse til legevakt, men alle vurderinger av mer alvorlige tilfeller, gjøres i samråd med legevakt. På dagen i går ble hun dårlig og hadde vondt i magen. Da ble hun kjørt til legevakta. De sjekket henne og fant ikke noe spesielt, og hun ble derfor kjørt tilbake. På kvelden ble hun dårlig igjen, og da ble hun kjørt til sykehus hvor hun overnattet. Nå er hun tilbake, og skal på ny kontroll på sykehuset om noen dager, sier Sundby. 

Tar selvkritikk Han tar imidlertid selvkritikk på det dårlige renholdet. Denne uka er  rutinene imidlertid skjerpet. Fra nå av skal de ansatte på mottaket selv vaske fellesarealene - inkludert badene beboerne har tatt bilder av - en gang om dagen.

 - Detaljert hva som har glippet for oss, kan jeg ikke si, men jeg kan være enig i at det ikke alltid har vært bra på fellesområdene, sier Sundby, som unnskylder seg med at mottaket er nyopprettet.

- Etter at jeg hadde en samtale med beboerne lørdag, har jeg vært klar over at vi må gjøre noe med rutinene våre for renhold av fellesareal. Utover det må beboerne ta ansvar for å holde det i orden. Det er tross alt ikke noen som kommer utenfra og skitner det til, sier Sundby.

Han bekrefter dessuten at enkelte radioatorer i asylmottakets andre etasje ikke fungerer, og sier mottaket jobber med å reparere systemet.

Det skal ifølge Sundby være satt inn ekstra oljeovner på rom hvor mottaket har vurdert det som nødvendig. I tillegg jobber de med å skaffe internett, noe som har manglet til nå. De vurderer også om de skal innføre et fjerde måltid for å sørge for at flyktningene ikke blir gående sultne.  

<strong>- IKKE DAGLIG TØMMING:</strong> En beboer på mottaket forteller Dagbladet at det ikke blir foretatt noen daglig søppelhenting. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
- IKKE DAGLIG TØMMING: En beboer på mottaket forteller Dagbladet at det ikke blir foretatt noen daglig søppelhenting. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer