OPPLYSER IKKE: -&nbsp;<span style="background-color: inherit;">Hvis dette er å anse som et tips, tar vi mot det tipset og gjør våre vurderinger. Om vi iverksetter tiltak eller ikke er ikke noe vi opplyser til Tveter eller Dagbladet, sier senorrådgiver Martin Bernsen i PST om et brev fra asyladvokat Trygve Tveter. Foto: Gunnar Hultgreen&nbsp;</span>
OPPLYSER IKKE:Hvis dette er å anse som et tips, tar vi mot det tipset og gjør våre vurderinger. Om vi iverksetter tiltak eller ikke er ikke noe vi opplyser til Tveter eller Dagbladet, sier senorrådgiver Martin Bernsen i PST om et brev fra asyladvokat Trygve Tveter. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Asyladvokat frykter at PST går glipp av terror-informasjon

Asyladvokat advarte om terror-verving - fikk hakeslepp av PSTs svar

- Kan spres et inntrykk av at de ikke prioriterer slike konkrete opplysninger, sier advokat Trygve Tveter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tenk om det er riktig, da!, utbryter Trygve Tveter.

For ei drøy uke siden sendte den kjente asyladvokaten et brev til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), med advarsel om et angivelig forsøk på terrorverving av en klient.

Han er fortørnet over at PST ikke virker særlig interessert i at mannen, en irakisk asylsøker, skal ha fått «tilbud/oppfordring om å verve seg som terrorist i Europa».

- Jeg er overrasket over at PST ikke kan avse en halvtime til å få klarhet i dette, sier Tveter til Dagbladet.

Fikk hakeslepp

I brevet til PST skriver han at klienten «fikk tilbud om penger for utbetaling i etapper. (NN) kan selv fortelle om detaljene».

Han fikk hakeslepp da han fikk PSTs kortfattede svar.

«Eventuell anmodning om omgjøring av sak etter utlendingsloven må fremsettes for utlendingsforvaltningen. PST har ingen formell kompetanse til å omgjøre vedtak truffet av utlendingsforvaltningen», skriver PST.

- Når PST ikke vil bruke ressurser på en så konkret opplysning fra en person i en utsatt posisjon, er jeg og flere andre bekymret over hvor god kontroll norske myndigheter har, sier Tveter.

Han legger til at han skjønner det hvis PST får «tusenvis» av slike tips.

TERRORISME-ADVARSEL: «Bør ikke PST relaterte vurderinger ha betydning vedrørende hvordan en person som (NN) skal returnere til de konkrete personer og forhold som oppfordrer ??? han til terrorisme», skriver advokat Trygve Tveter i et brev til PST. Foto: Alexander Nordahl/Dagbladet
TERRORISME-ADVARSEL: «Bør ikke PST relaterte vurderinger ha betydning vedrørende hvordan en person som (NN) skal returnere til de konkrete personer og forhold som oppfordrer ??? han til terrorisme», skriver advokat Trygve Tveter i et brev til PST. Foto: Alexander Nordahl/Dagbladet Vis mer

Senorrådgiver Martin Bernsen i PST sier at svaret til Tveter er det «formelt riktige.»

- Hvis dette er å anse som et tips, tar vi mot det tipset og gjør våre vurderinger. Om vi iverksetter tiltak eller ikke er ikke noe vi opplyser til Tveter eller Dagbladet, sier Bernsen til Dagbladet.

Han vil ikke angi noe tall for tips av denne typen, men sier at PST har en egen gruppe som vurderer utlendingssaker.

- Sakene kommer fra utlendingsmyndighetene og er saker som de anslår som relevante for PST. Den gruppen har veldig mye å gjøre, sier Bernsen. Han vet ikke hvor mange tips som kommer inn fra advokater.

- Det er nok ikke unikt, sier han likevel.

Terrorist-tilbud

Tveters klient søker nå asyl i Norge for tredje gang. Da han i 2016 ble sendt tilbake til Irak, våget han ikke å dra til hjembyen Mosul, men ble ifølge Tveters brev til PST boende i mange måneder i en moské i Bagdad.

Det er der han skal ha fått «tilbudet» om å bli terrorist, av personer tilknyttet moskeen. I brevet går det fram at Tveter mener opplysningene også har betydning for hans utvisningssak og hans asylsak.

Irakeren sitter i Trandum utlendingsinternat, i påvente av utsendelse til Italia. Han har ikke noe imot at myndighetene får informasjon om det påståtte verveforsøket.

«Bør ikke PST relaterte vurderinger ha betydning vedrørende hvordan en person som (NN) skal returnere til de konkrete personer og forhold som oppfordrer ??? han til terrorisme - en person som har så sterke røtter i Norge og som er i en så sårbar situasjon som han er i ved retur til Irak», skriver Tveter i brevet til PST.