Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UDI kritiseres for «ekstremt» dårlig skjønn:

Asylavslag til Afghanistan-tolk kan ramme mor og småsøsken

Familien fikk opphold på grunn av Afghanistan-tolken Omidullah (23). Nå er han selv nektet opphold - og hele familien kan bli kastet ut.

SKJØNNER IKKE: Afghanistan-tolken Omidullahs mor risikerer utkastelse, med henvisning til at han er nektet opphold, og dermed snart vil kunne bli et nettverk for henne i Afghanistan. - Hun fikk opphold fordi jeg har satt familien i fare fordi jeg var tolk. Hvordan kan jeg da være et trygt nettverk for dem , spør Omidullah. Foto: Privat
SKJØNNER IKKE: Afghanistan-tolken Omidullahs mor risikerer utkastelse, med henvisning til at han er nektet opphold, og dermed snart vil kunne bli et nettverk for henne i Afghanistan. - Hun fikk opphold fordi jeg har satt familien i fare fordi jeg var tolk. Hvordan kan jeg da være et trygt nettverk for dem , spør Omidullah. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente asyladvokaten Trygve Tveter er sjokkert over Utlendingsdirektoratets (UDI) siste utspill overfor en afghansk familie med flere mindreårige barn.

- Ekstrem forvaltning, sier Tveter om det som kan ende med tilbakekalling av hele familiens oppholdstillatelser.

- Fikk nettverk

Fordi Omidullah (23) hadde vært tolk for amerikanerne, fikk hans mor og flere mindreårige søsken i 2014 opphold i Norge.

Men slik Dagbladet skrev fredag 25. november, fikk Omidullah nei da han selv senere søkte om opphold. Nå har UDI varslet at også moren og søsknene kan bli sendt tilbake.

Begrunnelsen er at Omidullah fikk et endelig avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) i september i år. Dette vil, ifølge UDI, gi moren og søsknene det nettverket de til nå har manglet i Afghanistan.

«Vi mener at utlendingens voksne sønn, Omidullah, utgjør et nettverk for henne og barna», skriver UDI. Dermed er en forutsetning for oppholdet i Norge borte - «at hun er enke/enslig kvinne uten nettverk».

- Trenger selv beskyttelse

Omidullah forstår ikke UDIs varsel.

- Hun fikk opphold fordi jeg har satt familien i fare fordi jeg var tolk. Hvordan kan jeg da være et trygt nettverk for dem? Jeg trenger selv beskyttelse, fordi fiendene våre tror jeg jobbet som spion for amerikanerne, skriver han i en e-post til Dagbladet.

23-åringen stusser over at han nå skal utgjøre et nettverk for familien, og peker på at han oppholdt seg i Afghanistan også da moren og søsknene fikk innvilget opphold.

«UDI var klar over at jeg var i Afghanistan da de innvilget oppholdstillatelse til dem. Hvorfor ombestemmer de seg nå?», skriver han i en epost.

Familiens advokat Trygve Tveter sier det samme.

- Skaper traumer

- Så lenge det var kjent for UDI at moren hadde en sønn der da hun kom til Norge, mener jeg det er ekstrem forvaltning overhodet å vurdere å sende denne familie-enheten tilbake, sier Tveter til Dagbladet, som synes dette vitner om «ekstremt» dårlig skjønn.

Han håper at Utlendingsdirektoratet til slutt vil landet på et annet resultat, men mener varselet gir grunn til uro.

- Jeg tviler på om det er noen innlevelse i hva et slikt lettvint varsel setter i gang av traumer hos familien, sier Tveter til Dagbladet.

Han mener UDIs behandling av sakene til Omidullah og hans mor og søsken illustrerer at saker med samme faktagrunnlag behandles ulikt av utlendingsmyndighetene.

UDI: Forvalter et regelverk

UDI mener derimot at det har skjedd endringer i familiesituasjonen, og at dette er grunnen til varselet.

I en e-post til Dagbladet skriver Tone Loge Tveter, assisterende direktør i Asylavdelingen, at UDI skjønner at et varsel om tilbakekall kan være en påkjenning.

Hun peker samtidig på at UDI forvalter et regelverk.

- Vi er forpliktet til å vurdere tilbakekall i tilfeller som dette, skriver hun.

- Ikke lenger uten nettverk

Selv om UDI på vedtakstidspunktet visste at kvinnen hadde en sønn i Afghanistan, skriver Tone Loge Tveter at han ble opplyst å være i et område som da ble vurdert som sikkerhetsmessig ustabilt.

- Vi kunne derfor ikke henvise henne til å ta opphold der. Det var også presisert i vedtaket at hun ble innvilget opphold fordi hun på vedtakstidspunktet var vurdert som «enke/enslig kvinne uten nettverk i sikkerhetsmessig stabile områder i Afghanistan». Vi mener at det har funnet sted endringer i familiesituasjonen til NN, og dette gjør at vi mener at NN ikke lenger er å anse som enslig kvinne uten nettverk i sikkerhetsmessig stabile områder, skriver Tveter.

UDI mener sønnens ankomst i Norge er en indikasjon på endringer i familieforholdet som gjør at de skal vurdere tilbakekall.

- Det er også viktig å presisere at et forhåndsvarsel om tilbakekall ikke er et vedtak om tilbakekall, skriver Tone Loge Tveter. Hun peker på tilsvarsmuligheten, og at det først skal tas stilling til om vilkårene for tilbakekall er oppfylt.

- Hvis vi kommer fram til at vilkårene er oppfylt, vil vi også vurdere om hun har krav på ny oppholdstillatelse, skriver Tveter.

I motsatt fall vil hun også kunne påklage vedtaket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!