Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for rettsikkerheten til oktoberbarna

Asylbarn i utlandet får ikke voksenhjelp

Cirka en firedel av «oktoberbarna» er under 18 år, og risikerer å ikke ha rett til verge i Norge fordi de befinner seg i andre land. - Veldig problematisk, mener NOAS.

RØMTE LANDET: I fjor høst fulgte Dagbladet asylsøkeren Armin på hans flukt fra Norge. Han er ett av oktoberbarna som nå befinner seg i utlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RØMTE LANDET: I fjor høst fulgte Dagbladet asylsøkeren Armin på hans flukt fra Norge. Han er ett av oktoberbarna som nå befinner seg i utlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt halvparten av de omtrent 200 oktoberbarna som skal få en ny sjanse av norske myndigheter, må søke om ny behandling fra utlandet.

Det må de gjøre uten hjelp fra en verge, selv hvis de er under 18 år.

Frp-statsråd Sylvi Listhaugs nye instruks sier nemlig at det bare er barn som befinner seg i Norge som skal ha retten til vergehjelp.

Det vekker reaksjoner.

- Denne forskjellsbehandlingen mellom barn i Norge og barn i utlandet er veldig problematisk, særlig tatt i betraktning at UDI ikke selv driver oppsøkende virksomhet, og at disse ungdommene ikke har rettslig handleevne selv, sier Siril Berglund i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

Organisasjonen frykter at det går utover ungdommenes rettsikkerhet at de ikke får en representant mens de selv er i utlandet.

Organisasjonen får også vanskeligere for å hjelpe ungdommene, da de ikke har juridisk myndighet til å gi organisasjonen tilgang til sakene deres fra utlandet.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har også reagert, i et brev sendt til Justisdepartementet og Statens Sivilrettsforvaltning.

«Dette er rettsikkerhetsgarantier som vi ikke kan se har vært lovgivers mening at skal fratas barnet i et slikt tilfelle som disse sakene faller inn under», skriver de i brevet.

Der argumenterer de for at utlendingsloven bør tolkes motsatt av det Justisdepartementet nå har gjort.

- Det var vårt standpunkt inntil instruksen kom. Siden loven og forarbeider ikke sier noe om det, er det mulig å komme til begge konklusjoner, sier avdelingsdirektør Eldbjørg Sande ved vergemålsavdelingen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Håper Sylvi snur

UDI har tidligere anslått at rundt femti av oktoberbarna som omfattes av instruksen er mindreårige som er registrert som forsvunnet, ifølge brevet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Det er uklart hvor de befinner seg, men det antas at mange er i utlandet.

NOAS håper Frp-statsråd Sylvi Listhaug nå snur – eller at Stortinget får henne til å gjøre det.

- Instruksen omfavner allerede en veldig begrenset gruppe. Nettopp derfor er det så viktig at de få som er omfattet får en reell mulighet til å søke på nytt, sier Berglund i NOAS.

Dagbladet var mandag ettermiddag i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet, som ikke vil vurdere å snu i spørsmålet.

- For å få verge må du være under 18 år og befinne deg i Norge. Slik er utlendingsloven. Det er ikke aktuelt for oss å endre på dette. Nå ønsker vi å få søknadene inn og avklart hvem som skal få opphold og ikke, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Torkil Åmland (FrP) til Dagbladet.

- Det er selvsagt uheldig at Arbeiderpartiets vingling i dette spørsmålet fører til at det ble vedtatt en liberalisering for menn fra Afghanistan uten beskyttelsesbehov, men vi har forsøkt å gjøre vårt beste for å følge opp dette stortingsvedtaket på en ryddig og god måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!